Au pubele de cinci ani, dar nu ridică nimeni gunoiul

Autoritățile locale din Roșia de Amaradia au găsit cea mai bună soluție pentru a fenta Garda de Mediu. Primăria are contract cu SC Salubris Gilort SRL pentru ridicarea gunoiului de la instituțiile publice atunci când se solicită acest lucru, în timp ce localnicii aruncă deșeurile menajere pe unde apucă sau le dau foc în grădină. Administratorul de la Salubris Gilort susține că primăria Roșia de Amaradia nu respectă legislația în vigoare și  nu pot fi încheiat contracte cu cetățenii asta pentru că autoritățile refuză să le distribuie europubelele.

Din cele 12 comune din județul Gorj care au contracte cu SC Salubris Gilort SRL, numai localitatea Roșia de Amaradia nu respectă legislația în vigoare în ceea ce privește ridicarea gunoiului. Deși aici au fost repartizate aproximativ 500 de europubele, acestea nu sunt folosite de cetățenii comunei care continuă să arunce gunoiul la întâmplare sau să-i dea foc în grădină.

Reprezentanții firmei Salubris Gilort SRL susțin că de vină pentru această situație sunt autoritățile locale, care au făcut contract cu societatea doar de ochii inspectorilor de la Garda de Mediu, însă sistemul de salubrizare aici nu funcționează. ”Primăria Roșia de Amaradia refuză să distribuie europubelele cetățenilor din comună, pentru ca noi să putem încheia cu aceștia contracte pentru ridicarea gunoiului. Noi ridicăm gunoiul numai de la instituțiile publice, primărie, școală și la târg. Avem container pus la Șitoaia, la Ruget, la Seciurile și la Primărie. Eu merg să ridic gunoiul doar când mă solicită. Au contract de prestare de servicii cu mine. Cetățenii nu au contracte cu noi pentru că pubelele stau la primărie de patru-cinci ani, nu le-a împărțit nimeni și noi nu ridicăm gunoiul de la oameni pentru că nu aveam nicio modalitate. Nu avem nici contract de salubritate, nici contracte individuale. Cetățenii nu duc gunoaiele la containerele puse de noi prin comună.  Noi ridicăm gunoiul numai la cerere. Vreau să vă spun că acolo nu funcționează sistemul de salubrizare. Au 480 de pubele repartizate de noi și nu vor să facă nimic”, a precizat Nicolae Drăgoescu, administratorul de la SC Salubris Gilort SRL

Cotojman dă vina pe firma de salubrizare

Primarul din comuna Roșia de Amaradia, Liviu Cotojman, susține că firma Salubris Gilort e vinovată că nu a încheiat contracte cu cetățenii care au intrat în posesia pubelelor și care sunt nevoiți să care gunoiul la containerele de colectare din fiecare sat. „Gunoiul se ridică din două în două săptămâni dar nu de la cetățeni, pentru că nu sunt obligați să facă contract. Eu am discutat această situație și cu cei de la Salubris. Ei trebuie să facă contract și să încaseze. Nu au făcut asta pentru că noi avem centre de colectare în fiecare sat și oamenii duc gunoiul acolo și de acolo vine mașina să le ridice. Sunt containere în fiecare sat. Noi am împărțit pubelele din 2009 pentru că așa a fost atunci, dar nu sunt folosite. Noi am avut ca și sarcină să le împărțim atât”, a precizat Liviu Cotojman, primarul din Roșia de Amaradia.

Vizualizări: 214

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: