Gorjenii din Pinoasa nu vor mai răbda de sete

Problema lipsei apei potabile cu care se confruntă gorjenii din Pinoasa va fi rezolvată în cel mult două săptămâni. Zilele acestea va fi recepţionat puţul forat de către CE Oltenia, în apropierea cişmelei din sat care a asigurat apă localnicilor din moşi strămoşi până vara trecută, când excavarea făcută de către mină a afectat pânza freatică. Puţul va fi preluat de către Primăria Câlnic care se va ocupa de administrarea lui pe perioadă nedeterminată.

Dacă vara trecută cei aproximativ 300 de gorjeni din Pinoasa erau nevoiţi să stea  la coadă cu orele pentru a reuşi să umple găleţile cu apă ca să aibă ce da la animale, acum foarte mulţi dintre ei topesc zăpada pentru a se putea spăla. Asta pentru că la cişmeaua din sat nu mai curge nici măcar un firicel de apă, după ce mina a excavat cu aproximativ 5 metri sub pânza freatică. Pentru a-şi potoli setea, oamenii aduc apă cu bidoanele de la Vârţ. „Nu ne-am gândit vreodată că vom răbda de sete. Cişmeaua asta este din 1923, iar apă curgea prin trei ţevi deodată. Aici se spălau rufele, se adăpau animale, iar oamenii aveau apă de băut. Din cauză că mina a excavat cu peste 4 metri sub pânza freatică. Acum trebuie să cărăm apă cu bidoanele de la Vârţ pentru a avea ce bea. Sunt familii cu mulţi copii şi bătrâni paralizaţi la pat care se descurcă foarte greu”, povestea un localnic.

Puţul va asigura debitul de apă necesar

Autorităţile locale de la Câlnic se vor ocupa de administrarea puţului forat de către Carieră. „În această săptămână se va face recepţia finală a puţului forat de către mină chiar lângă cişmea. Puţul ne va fi predat nouă în administrare, însă va mai dura cel mult două săptămâni până să deschidem partida de curent pe primărie. Cheltuielile de funcţionare vor fi suportate de către noi”, a declarat Dumitru Vulpe, primarul comunei Câlnic. Edilul local dă asigurări că problema apei potabile va fi rezolvată. „Cel mai târziu în luna martie oamenii vor avea apă la pompă. Puţul a fost forat undeva la 150 de metri adâncime şi va asigura debitul necesar pentru a nu mai fi probleme din cauza lipsei de apă”, a precizat primarul Vulpe.

STRĂMUTARE

Localnicii din Pinoasa aşteaptă să fie strămutaţi de peste 50 de ani însă nu se face nimic în acest sens. Situaţia este foarte critică întrucât localnicii nu-şi pot face nici o construcţie pe lângă gospodărie din cauza legislaţiei. „În privinţa strămutării nu se mai întâmplă nimic. Fiind sat în curs de strămutare din anul 1960, noi, ca primărie, nu putem elibera autorizaţii de construcţii. Nici primăria şi nici oamenii nu pot obţine autorizaţii nici măcar pentru a construi fântâni în satul Pinoasa”, a declarat Dumitru Vulpe.

Vizualizări: 263

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: