Sinistraţii din Submaidane, mulţumiţi de negocierile cu CE Oltenia

Negocierile dintre sinistraţii din Submaidane şi reprezentanţii Complexului Energetic Oltenia sunt aproape de finalizare. Cei care au negociat deja se declară mulţumiţi de evaluarea pagubelor. Printre aceştia se află şi Marian Floarea, un localnic ale cărui solarii au fost acoperite de stratul de cenuşă de la Termocentrală. Acestuia i s-a promis că îi vor fi construite solarii noi şi că va primi despăgubiri pentru recoltă. Agricultorul speră ca solariile să fie amenajate până la începutul lunii aprilie pentru a putea planta roşii şi castraveţi. Fiecare zi de întârziere îngreunează viaţa familiei Floarea care trăieşte din vânzarea legumelor.

Comisia de evaluare a pagubelor produse de cenuşa de la Termocentrală, după fisurarea depozitului de şlam, a negociat despăgubirile cu sinistraţii din Submaidane. Complexul Energetic Oltenia urmează să construiască solarii şi anexe gospodăreşti, precum şi să acorde anumite sume de bani localnicilor. „Negocierile cu familiile ale căror gospodării au fost îngropate în cenuşă sunt în toi. Cei care au încheiat negocierile se declară mulţumiţi de modul în care le-au fost evaluate pagubele. Sumele negociate cu fiecare familie în parte sunt confidenţiale”, a declarat Dumitru Gâlceavă, primarul de la Turceni. Comisia CEO a întocmit rapoarte de evaluare a pagubelor pentru toate cele 12 gospodării acoperite de cenuşă, iar sumele negociate urmează să fie perfectate săptămâna viitoare.

CEO va construi solarii unui agricultor

Printre cei care au purtat deja negocieri cu reprezentanţii Complexului Energetic Oltenia se află şi Marian Floarea, un localnic ce a rămas fără culturile din solarii ce se întindeau pe o suprafaţă de 1900 de metri pătraţi. Familia acestuia trăieşte din vânzarea legumelor, iar acum ar fi trebuit deja să fie pe piaţă cu producţia de primăvară. „Noi suntem o familie care din asta trăim. De 12 ani, producem legume la Turceni. În solariile acoperite de cenuşă aveam salată verde, ceapă şi usturoi verde. Dacă nu se întâmpla acel eveniment acum eram deja pe piaţă cu legumele”, a declarat Marian Floarea. Acesta se declară a fi mulţumit de rezultatul negocierilor. „Cei de la CEO mi-au promis că îmi vor construi solarii pe un alt teren pe care-l voi pune eu la dispoziţie tot în Turceni, undeva spre Ioneşti. De împrejmuirea terenului şi de racordarea la reţeaua de apă mă voi ocupa eu cu banii mei. De asemenea, a rămas să-mi plătească cultura la preţul pieţei. Mi-au numărat firele de ceapă, usturoi şi salată verde şi toate astea sunt consemnate în raportul comisiei. Sper că îmi vor fi construite solariile până la începutul lunii aprilie pentru a putea să avem obiectul muncii, căci în aceea perioadă se plantează castraveţii şi roşiile. Noi aveam culturi succesive. În situaţia în care cei de la CEO nu vor reuşi să-mi construiască solariile până în aprilie bănuiesc că îmi vor mai da ceva bani în plus până voi reuşi să intru pe piaţă”, a precizat Marian Floarea. În condiţiile în care ar fi fost construite prin intermediul unei firme de specialitate, solariile acestui agricultor ar fi costat peste un miliard de lei vechi. „Solariile nu ne-au costat la fel de mult ca alea făcute prin firmelor de specialitate deoarece au fost realizate de noi în decursul timpului. Oricum a fost o investiţie destul de mare, am avut pereţi verticali, tip tunel, şi sistem de irigat. Nu se va mai putea recupera nimic pentru că întreg terenul este calamitat 100%. Am înţeles că cei de la Garda de Mediu îi obligă să ecologizeze terenul şi să-l redea în circuitul agricol. Una peste alta cred că despăgubirile vor fi reale, pentru că negocierile au decurs bine”, a menţionat Marian Floarea.

Vizualizări: 159

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: