Austriecii de la Schweighofer şi-au vândut pădurile din Gorj

Un anunţ fulger făcut de cea mai mare companie străină implicată în prelucrarea lemnului brut exploatat din România a surprins luni după ce austriecii de la Schweighofer au făcut cunoscut că au vândut toate pădurile pe care le deţineau în ţara noastră, inclusiv la nivelul judeţului Gorj.

În total este vorba despre mai bine de 14.000 de hectare, grupul austriac anunţând că vinde compania Cascade Empire SRL, precum şi divizia de management forestier, Ocolul Silvic Cascade Empire SRL. Cumpărătorii sunt suedezii de la Green Gold Group, valoarea întregii afaceri nefiind dată publicităţii. Tranzacţia vizează păduri din Hunedoara, Gorj, Vrancea, Prahova, Buzău, Neamţ şi Suceava.

Interesant este că, în urmă cu un an, o organizaţie de protecţie a mediului transmitea faptul că îi convinsese pe austrieci să îşi dea acceptul pentru a salva pădurile virgine din zona Retezat, judeţul Gorj. Atunci era vorba de 14.666 de hectare pe care Schweighofer le deţinea în România, iar acum în comunicatul austriecilor se vorbeşte de doar 14.283 de hectare, semn că, între timp, defrişările au continuat.

„10 ani de negocieri întrerupte au fost necesari între Holzindustrie Schweighofer şi Gabriel Păun, fondatorul Agent Green până astăzi când firma austriacă a decis în sfârşit să facă studii pentru a-şi evalua propriile păduri. Acolo unde vor fi identificate dovezi ştiinţifice că au mai rămas păduri virgine, cvasivirgine şi seculare, compania va înceta permanent orice lucrări silvice pentru a proteja flora şi fauna. Holzindustrie Schweighofer deţine 14.666 de hectare de păduri în judeţele Hunedoara, Gorj, Vâlcea, Prahova, Buzău, Vrancea, Neamţ şi Suceava. Toate aceste păduri vor fi evaluate în următoarele luni de experţi propuşi de Agent Green. Acolo unde vor fi identificate păduri seculare, păduri virgine şi cvasivirgine vor fi realizate studii care vor sta la baza amendării amenajamentelor silvice aflate în derulare spre a oferi protecţie totală pădurilor”, anunţa în mai 2017 organizaţia de mediu Agent Green.

Vizualizări: 2,432

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: