Avarie la Jilţ Sud! Excavatoare blocate de o alunecare de teren!

O alunecare de teren de proporţii s-a produs în perimetrul de excavare al carierei Jilţ Sud a CE Oltenia. Benzile transportoare de cărbune au fost îngropate de movila de steril ce s-a prăbuşit în carieră, astfel că unele excavatoare sunt pe avarie, neavând activitate. Sindicaliştii dau vina pe conducerea unităţii pentru acest fenomen, spunând că, în lipsa fronturilor de lucru din cauza blocajului cu expropriaţii din zonă, au excavat acolo unde nu era permis.

Cariera Jilţ Sud este blocată după ce un mal de pământ uriaş s-a prăbuşit peste benzile transportoare. Se pare că două dintre benzi ar fi fost afectate de această surpare de teren, 5 excavatoare miniere fiind trase pe dreapta din cauza avariei. "Este o avarie, o alunecare de teren. Nu e niciun pericol la oameni", a spus administratorul carierei Jilţ Sud.

Un utilaj a fost transportat cu o autoutilitară în incinta carierei pentru a elibera zona de sterilul care s-a prăbuşit. Angajaţii carierei care au lucrat în schimbul I au plecat cu întârziere la finele programului de lucru. Autocarele erau parcate în incinta sediului carierei şi aşteptau sosirea lor. 

Sindicaliştii spun că de vină pentru producerea acestui incident de anvergură este conducerea carierei, care, pentru că nu a ajuns la o înţelegere cu proprietarii de terenuri, a excavat cărbune dintr-o zonă în care nu este permis, dar unde terenul este al CE Oltenia. "Aici este vorba de o greşeală de excavaţie, greşeală de tehnologie. Au excavat cu excavatorul 13, sub treaptă, ceea ce nu se face. Toate pagubele de miliarde trebuie imputate direct conducerii, adică directorului Viorel Vulpe şi inginerului de producţie. Din câte ştiu 5 excavatoare sunt blocate şi, dacă vor continua aşa, vor urma şi celelalte 3. Este vorba de incompetenţă, nu este o întâmplare. Nu aveau ce căuta acolo, au fost avertizaţi de oameni să nu excaveze, dar ei de dragul de a da cărbune nu au respectat tehnologia. Au ocolit terenurile oamenilor şi au excavat în alt colţ unde nu puteau să excaveze dacă nu luau şi terenul unui cetăţean", a declarat Bogdan Bejinaru, lider sindical în bazinul Jilţ.

Conducerea carierei nu a putut fi contactată pentru a comenta referitor la acest eveniment.

Vizualizări: 244

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: