FNME, congres de relansare după 20 de ani cu Condescu

Federaţia Naţională Mine Energie (FNME) îşi alege preşedintele, după 20 de ani sub conducerea lui Marin Condescu. Federaţia cu sindicate în Oltenia, Hunedoara, Cernavodă şi Suceava, are şansa, în aceste zile, să se reformeze, să părăsească „provincia“ şi să aducă în discuţie subiectele valabile pentru toţi membrii de sindicat, nu doar pentru cei din Oltenia. Congresul federaţiei are loc după aproape patru ani de frământări, votul Biroului Executiv şi al preşedintelui fiind programat joi, de la ora 14.00.

Cu o zi înainte de Congresul FNME ce are loc la Olăneşti, unii sindicalişti mai vorbesc despre o eventuală candidatură a fostului preşedinte Marin Condescu, judecat într-un dosar de corupţie. Unii spun că Marin Condescu ar putea fi numit preşedinte de onoare. O candidatură a lui este imposibilă, dat fiind că regulamentul impunea depunerea dosarelor cu 30 de zile înainte. Pentru şefia federaţiei au intrat în luptă Dan Pîrvulescu şi Petre Nica, împărţind federaţia în două. Rezultatul alegerilor va trebui însă să elimine găştile şi grupurile. În CE Oltenia s-a demonstrat că grupurile şi găştile au fost cele care au fost pe punctul de a desfiinţa federaţia. 

Cei doi candidaţi, Nica şi Pîrvulescu, au declarat public că federaţia trebuie să se relanseze şi să-şi schimbe abordarea. Însă pleacă la drum cu aceiaşi oameni, unii dintre ei având chiar probleme de recunoaştere în faţa angajaţilor şi care sunt apropiaţi de administraţie. Candidează pentru funcţii în FNME Nelu Roşca, Nicolae Bădiţă, Constantin Mitrescu, Marin Golea sau Ioan Feurdean. Lucrurile par greu de gestionat, mai ales că reînnoirea „clasei sindicale“, cel puţin în CE Oltenia, s-a demonstrat că este o iluzie. Lideri din eşalonul II sau III au ajuns preşedinţi de sindicat, cu ajutorul administraţiei, şi au pus umărul la distrugerea unităţii şi apărării oamenilor. Ce a urmat se ştie: concedieri, reduceri de venituri, abuzuri şi funcţii şi clase de salarizare pentru anumiţi sindicalişti.

Vizualizări: 149

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: