Avem Sală Polivalentă modernă, dar cui foloseşte?

În urmă cu cinci ani, Târgu Jiul se mândrea cu trei echipe de prima ligă, la fotbal, handbal şi baschet. Cei mai buni jucători şi antrenori treceau pe la aceste formaţii. Gorjenii erau mândri de echipele lor, peste tot se vorbea frumos de oraşul lui Brâncuşi, veneau poate sute de echipe vizitatoare anual care se cazau în Târgu Jiu, arbitri şi chiar şi suporteri ai oaspeţilor.  

Acum Târgu Jiul mai este cât de cât reprezentant la nivelul eşalonului doi de echipa de fotbal Pandurii şi de ACS Târgu Jiu la baschet, singurele formaţii care mai aduc numeroşi spectatori la sală şi stadion. Ar mai fi echipele de handbal de la UCB şi LPS, dar acelea nu atrag împreună nici jumătate din spectatorii echipei de baschet. Şi nici acelea nu îşi pot permite să se antreneze şi să joace la Sala Sporturilor, la fel ca şi echipa de baschet, pentru că nu pot plăti acele tarife de închiriere.

Cum s-a ajuns în această situaţie de a avea o sală de sport printre cele mai moderne din ţară şi a trimite echipele să joace pe la săli de sport obscure de prin licee şi şcoli generale? Pentru că nu există o strategie în privinţa sportului la Târgu Jiu şi o strategie în ceea ce priveşte administrarea Sălii Sporturilor.

Ca să reprezinte un oraş la nivel naţional, o echipă de handbal sau baschet, chiar și susținută privat, nu de comunitatea locală,  trebuie ajutată să crească, să îşi creeze un lot puternic cu care să ajungă la performanţă, nu să i se taie aripile şi să fie dusă spre faliment de la înfiinţare prin taxe pe care nu şi le permite. Dacă se pleacă de la premiza că orice echipă plăteşte acelaşi tarif de închiriere pe oră, se va ajunge ca numai loturile naţionale, eventual echipe din afara ţării, să îşi permită închirierea sălii. Deşi până acum acelea au primit gratis sala. Nimeni nu s-a gândit că o echipă la început de drum, cum sunt ACS  Târgu Jiu sau UCB, ar avea nevoie de puţin sprijin, poate de tarife adaptate eşalonului în care joacă şi pe care clubul şi-ar putea permite să le plătească. La fel şi la echipa de handbal a Liceului cu Program Sportiv sau cea a Universităţii Constantin Brâncuşi. Pentru că este vorba totuşi de performanţă şi nu de echipa cartierului Preajba care vine să joace fotbal în sală cu ora! Și pentru că la aceste echipe de seniori vor juca tinerii și copiii orașului care au crescut la LPS sau CSS și apoi vor să facă pasul spre performanță.

Şi, din câte ne amintim, ideea de la care s-a pornit la modernizarea Sălii Sporturilor a fost că se va realiza o sală modernă pentru comunitate, nu pentru a face profit din închirierea acesteia! Nu trebuie uitat faptul că aceste echipe, atunci când ajung să joace la un nivel înalt, îşi vor permite să plătească tarife mai mari, vor aduce alte echipe în Târgu Jiu şi vor da înapoi oraşului şi altceva,  o imagine bună pe care sportul o poate face la rândul său comunităţii, indiferent cât de mic e oraşul. Până acum s-a demonstrat acest lucru de către fiecare echipă care a ajuns la nivel înalt. De echipa de baschet Energia Târgu Jiu încă se mai vorbeşte în transmisiunile meciurilor de Ligă Naţională, pentru că foşti jucători ai echipei mai evoluează la acel nivel. Şi de Pandurii se vorbeşte încă frumos la meciurile din Liga I ale echipelor unde evoluează foşti jucători de la Pandurii şi mai ales la meciurile echipei naţionale unde încă mai joacă foşti jucători ai echipei din Târgu Jiu.

Sala Sporturilor se prezintă acum mult mai bine decât la inaugurare, după ce firma constructoare a renovat-o de mai multe ori, ultima renovare fiind încheiată recent la zona de la intrarea în sală şi la acoperişul prin care ploua. Joi s-a finalizat şi curăţenia în zona de acces a spectatorilor şi în tribune, sala fiind pregătită acum pentru jocuri oficiale. Din păcate spectatorii şi iubitorii de baschet ar putea fi privaţi de acum de spectacolele oferite de baschetbalişti pe parchetul sălii, rămânând probabil să admire doar grandioasa construcţie din exterior şi să facă selfie în faţa acesteia.

Vizualizări: 1,454

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: