Averile candidaţilor la primării, Consiliul Judeţean şi Local

Averile candidatilor gorjeni la alegerile locale din 10 iunie sunt de invidiat, constând în terenuri, case, conturi, case de vacantă si masini de lux. Unii au venituri foarte mici sau niciunul, iar alţii au scris deja în declaraţia de avere „preşedinte Consiliul Judeţean Gorj“.

Țărănistul șef Matei Catrinoiu, care vrea să câștige șefia Consiliului Județean Gorj, are o avere de invidiat. Conform declarației de avere, acesta a moștenit în anii 2003, 2004 și 2008 șase terenuri agricole și intravilane. Catrinoiu are și două case și două apartamente în Târgu Jiu, dobândite în anii 1998, 2003 și 2005. Acesta și-a mai cumpărat în leasing și un Mercedes fabricat în 2007. Acesta are o firmă insolvenţă, activitate de pe urma căreia a câștigat într-un an 86.177 lei. Catrinoiu îl bate și pe Ion Călinoiu la averea din declaraţie. Conform declarației, Ion Călinoiu deține două terenuri în intravilan și o casă de locuit. Președintele Consiliului Județean are un credit la bancă de peste 26.000 euro, pe care trebuie să îl achite până în anul 2017. De la Consiliul Județean a încasat pe un an suma de 47.772 lei.

Bucălăete este deja preşedinte CJ

La polul opus se află candidatul PRM-ului la șefia Consiliului Județean Gorj, Gheorghe Bucălăete. Acesta menționează în declarația de avere că deține funcția de candidat la ”președinte al Consiliului Județean Gorj”. Acesta nu are un loc de muncă,  sursa sa de venit fiind indemnizația de membru al Autorității Teritoriale de Ordine Publică. Acesta este și administratorul unei societăți cu sediul în  Alimpești.

Funcţia din ATOP a primit-o de la Ion Călinoiu, după ce l-ar fi ajutat să scape de Fugaru din fruntea PRM.

Mai bogați decât candidații la șefia Consiliului Județean Gorj sunt cei care candidează pe un post de consilier județean. Un astfel de exemplu este Gheorghe Orzan (PNL) care este administratorul firmei SC Orsta Prod SRL. Acesta deține două terenuri agricole și unul intravilan, un apartament în București și două case de locuit în Târgu Jiu. Orzan are patru mașini, printre care o Dacia 1310, o Dacia Logan, Seat Ibiza și un autoturism Hyundai. Însă datoriile acestuia la bancă se ridică la 18.000 euro. Venitul de administrator pe an a fost de 33.672 lei.

Ciobanu are bani, Lemnaru doar un apartament

Nici cei care se bat pentru Primăria Târgu Jiu nu sunt tocmai săraci. Edilul Florin Cârcimaru, președintele PSD Gorj, are trei terenuri în Târgu Jiu, dobândite în anii 1996, 2002 și 2009. În anul 1991 și-a cumpărat un apartament, după care și-a construit o casă tot în municipiu. Acesta se plimbă cu o Skoda Octavia, fabricată în 2005. Primarul Cârciumaru a contractat în anul 2005 un credit în valoare de 160.000 lei, scadent în anul 2024. din salariul de primar câștigă pe an 59.148 lei. Ciobanu Gheorghe, candidatul UNPR-ului la Primăria Târgu Jiu deține un teren de 550 mp în comuna Bălănești, un apartament în Târgu Jiu și o casă de vacanță în comuna Bălănești, un Audi A4, un autoturism Dacia Nova, un Audi A6 și un motociclu. Mai mult decât atât, acesta are un cont cu peste 100.000 lei, precum și un cont deschis în 2005, cu aproape 4000 dolari. Acesta încasează anual de la Universitatea ”Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu 15.310 lei, iar de la cabinetul individual de avocatură mai obține  venituri de 13.470 lei. Conform declarației de avere, candidatul PP-DD-ului la primăria municipiului Târgu Jiu, avocatul Gheorghe Pecincină, deține o casă în oraș și un buldoexcavator pe care l-a cumpărat în 1996. Cabinetul de avocatură i-a adus un venit anual de 50.000 lei.

Contracandidatul lui Florin Cârciumaru, Eduard Berca (PDL), director al unei societăți de asigurări și administrator de firmă, are în proprietate doar un apartament în oraș, dobândit în 2003, însă are credite la bănci de peste 83.000 lei. Din serviciile prestate a încasat un venit anual de peste 70.000 lei. Dumitru Dudău, candidatul PAS la Primăria Târgu Jiu, are un apartament în municipiu, cumpărat în 1980, un Logan și o datorie de 10.000 euro, sumă pe care trebuie să o achite  până în 2016. Dudău încasează un venit anual de pe urma slujbei de economist în cadrul Complexului Energetic Rovinari de 36.000 lei. Vicepreședintele PRM Gorj, Constantin Lemnaru, care vrea să ajungă în urma alegerilor din 10 iunie primarul municipiului Târgu Jiu deține doar un apartament.

Primarii îşi deţin comunele. La propriu!

Candidații din comune se pot lăuda cu terenul pe care îl dețin. În această situație se află și primarul Romulus Bâldea din Telești, care deține în comună peste 20.000 mp de teren arabil, obținut prin donații, hotărâri judecătorești sau cumpărare. Un alt caz este cel al primarului din Albeni, Dumitru Cornea Victora, care deține în Albeni 70.000 mp teren forestier, moștenit în perioada 2004-2011, peste 10.000 mp teren intravilan și 27.200 mp teren agricol. La toate terenurile se adaugă două case de locuit moștenite împreună cu soția, un autoturism Audi A4. Pentru primarul din Crușeț, Viorel Drăgușin, care mai dorește încă un mandat în fruntea administrației locale, anul 2012 poate fi numit anul moștenirilor. Conform declarației de avere, în acest an primarul a moștenit două terenuri, dintre care unul agricol, cu o suprafață de peste 10.000 mp și două case de locuit în Crușeț. La acestea se mai adaugă o casă în Craiova, cumpărată în 2004. Însă până în 2013 trebuie să restituie la bancă peste 70.000 lei.

Conform declarației de avere, unul dintre cei mai săraci primari care mai dorește un mandat în fruntea primăriei este Dorin Hanu din Motru, președintele PSD din oraș. Acesta nu deține niciun teren, nicio mașină, nu are conturi în bănci și nici datorii, ci doar un apartament în Motru, cumpărat în anul 2003. Acesta trăiește de pe urma salariului de primar, venitul anual încasat de pe urma acestei funcții fiind 73.430 lei.

VENITURI

Consilierul local Adrian Tudor, care se bate pentru postul de viceprimar la Primăria Târgu Jiu din partea PSD nu deține niciun bun conform declarației de avere. Nu are nici mașini, nici apartamente, nici credite la bănci sau datorii. Venitul anual încasat de pe urma funcției de director al Asociația de Dezvoltare Intra Comunitară în Domeniul Apei Gorj  fost de 19.200 lei, iar indemnizația sa de consilier s-a ridicat la 6.100 lei. Fiul șefului de la Poliția Locală Gorj, Ion Tudor, este acționar unic la SC. ASKADI SRL.

AFACERI

Printre cei mai avuți primari din Gorj, care candidează pentru un nou mandat, este Vasile Moșoiu din Drăguțești. Acesta deține trei terenuri în suprafață de aproape 40.000 mp, trei case de locuit, două în Târgu Jiu și una în Drăguțești, precum și un apartament în București, cumpărat în 2010. Acesta a încasat anul trecut 48.000 lei de pe urma funcției de primar. Nici primarul penelist din Peștișani, Ion Pavel, nu e mai prejos. Împreună cu soția sa deține cinci terenuri în comună, a cumpărat două case și un apartament în Târgu Jiu și dețin un autoturism marca Toyota.

Vizualizări: 180

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: