Avertisment: Vor fi probleme mari cu lemnul de foc pentru populaţie

Un volum  de 2 milioane de metri cubi pentru  aprovizionarea  populaţiei  cu lemn de foc nu va putea fi exploatat în 2018, diminuând resursa  existentă  în piaţă pentru aprovizionarea populaţiei  cu lemn de foc  și amplificând blocajul la nivel naţional. Este concluzia la care  a ajuns Fordaq -  Comunitatea  Forestierilor,  în baza informaţiilor publice furnizate de către RNP- Romsilva,  privind impactul  aplicării  art. 59 modificat din Codul  Silvic, asupra activităţii  RNP- Romsilva, a volumului de lemn pus în piaţă și în asigurarea necesarului  de lemn  de foc pentru populaţie.

Ţinând  cont că în anii  2015-2017  volumul maxim valorificat către populaţie  de către  Romsilva  și agenţii  economici, conform  datelor  din SUMAL,  a fost  de 5 milioane mc,  scăderea cu  2 milioane mc a acestui volum  este o scădere de 40%,  cu efecte  dramatice în aprovizionarea populaţiei  cu lemn de foc.

„Foarte  grav este faptul că, din volumul de 550.000 mc masă lemnoasă exploatat până în prezent cu forţe proprii  de către  Romsilva și 330.000 mc  exploatat cu agenţii  economici prin prestaţii, un volum de 452.000 mc se află în stoc, dintre care  177.000  mc din anul 2017”, arată un comunicat de presă al Comunităţii Forestierilor.

Comunicatul arată și că Romsilva își va reduce încasările din cauza acestei decizii cu 80 de milioane de euro, ceea ce ar putea duce la pierderi pe acest an, după ce în 2017 a avut un profit de 55 de milioane de euro. (A.A.)

Vizualizări: 1,682

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: