Avocatul lui Morega contestă reorganizarea DNA

Dosarul în care liderul PNL Gorj, Dan Ilie Morega, este judecat pentru modul în care a colectat cotizații pentru partid, este tergiversat de avocați cu tot felul de chichițe. Astfel, avocatul lui Morega cere Curții Constituționale să constate faptul că Departamentul Național Anticorupție nu putea fi reorganizat prin ordonanță de urgență, așa cum s-a întâmplat de fapt. Dacă avocatului i s-ar da dreptate, toate anchetele DNA vor fi puse sub semnul întrebării, dar cel mai probabil apărătorul lui Morega vrea doar să tragă de timp. Și avocații celorlalți inculpați din dosarul menționat au făcut solicitări instanței de judecată prin care să fie întârziată judecata.

Avocatul deputatului Ilie Morega a solicitat instanţei supreme sesizarea Curţii Constituţionale cu privire la o excepţie de neconstituţionalitate care priveşte Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 134/2005, de reorganizare a Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Avocatul lui Morega a declarat, în faţa completului de judecată, că respectiva ordonanţă încalcă articolul 115, alineatul 4, din Constituţia României, potrivit căruia "Guvernul poate adopta ordonanţe de urgenţă numai în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligaţia de a motiva urgenţa în cuprinsul acestora".

De asemenea, apărătorul care îi reprezintă pe Teodor Popescu şi Orodel Popescu a solicitat instanţei restituirea dosarului la Parchet, în vederea refacerii urmăririi penale, deoarece clienţilor săi li s-ar fi încălcat dreptul legal la apărare.

Un alt avocat din dosar, care-l reprezintă pe Constantin Vlădăşel, a solicitat disjungerea cauzei în privinţa clientului său, motivând că nu există legătură între faptele pentru care este judecat acesta şi faptele pentru care sunt judecaţi ceilalţi inculpaţi din dosar.

Instanţa a rămas în pronunţare cu privire la excepţiile ridicate de avocaţi, o soluţie în acest sens urmând să fie dată pe 11 mai. De asemenea, magistraţii au fixat un nou termen, pentru 3 iunie, în cazul în care excepţiile nu vor fi admise.

Dosarul s-a plimbat pe la mai multe instanțe din țară

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus trimiterea în judecată, în decembrie 2007, a fostului lider al PNL Gorj, Dan Ilie Morega, sub acuzaţia că şi-ar fi folosit autoritatea şi influenţa în scopul obţinerii de bani de la diverse instituţii din judeţ pentru finanţarea campaniei electorale a partidului.

Dosarul a fost înaintat spre soluţionare judecătoriei Târgu Jiu. În data de 24 martie 2008, instanţa a dispus scoaterea cauzei de pe rol şi înaintarea către Judecătoria Sibiu, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis, în 18 martie 2008, cererea procurorilor DNA, de strămutare a dosarului.

În 21 ianuarie 2009, judecătoria Sibiu a admis excepţia de necompetenţă după calitatea persoanei şi şi-a declinat competenţa în favoarea instanţei supreme, în baza articolului 29, punctul 1, litera a din Codul de Procedură Penală, potrivit căruia Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie judecă, în primă instanţă, infracţiunile săvârşite de senatori şi deputaţi.

Dan Ilie Morega este acuzat de procurorii anticorupţie pentru folosirea influenţei ori a autorităţii în calitatea sa de preşedinte al filialei PNL Gorj, în scopul obţinerii de foloase necuvenite şi de instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice, în vederea obţinerii unui avantaj patrimonial pentru altul.

Alături de liderul PNL Gorj au mai fost trimişi în judecată şi directorul Sistemului de gospodărire a apelor Gorj cadrul Direcţiei Apelor Jiu, Teodor Popescu, primarul comunei Baia de Fier, Constantin Mihuţescu, inspectorul din cadrul Direcţiei Apelor Jiu, Ion Radu Popescu-Orodel şi şeful Biroului Gestiune a resurselor de apă din cadrul Sistemului de gospodărire a apelor Gorj, toţi fiind acuzaţi de săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, în vederea obţinerii unui avantaj patrimonial pentru altul.

Cotizații ilegale estimate la un miliard de lei

Potrivit procurorilor, Morega ar fi solicitat în perioada septembrie 2005-martie 2007 de la mai multe persoane care conduceau instituţii publice sau societăţi comerciale cu capital integral de stat diverse sume de bani destinate finanţării campaniei pentru alegerile europarlamentare programată să înceapă iniţial la data de 13 aprilie 2007.

Sumele pretinse totalizează aproximativ un miliard lei, iar în caz de refuz, conducătorii instituţiilor erau ameninţaţi cu retragerea sprijinului politic al partidului. În luna februarie 2007, filiala P.N.L. Gorj a beneficiat de sponsorizări nelegale la solicitarea lui Morega, totalizând 155 de milioane de lei. Pe bază de probe, s-a stabilit că în perioada anterior menţionată, Ilie Morega  şi-a folosit influenţa şi autoritatea pentru a impune filialei locale a partidului să achiziţioneze cărţi şi reviste în valoare de peste 43 de milioane de lei de la firma proprie, SC Agerom S.A.

În calitate de lider al Filialei P.N.L. Gorj şi în calitate de subprefect al judeţului Gorj, Morega a impus conducătorilor Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Gorj să achiziţioneze materiale de uz şcolar, în valoare de circa 24 milioane lei, care au fost distribuite unor unităţi şcolare în numele Partidului Naţional Liberal, mai spun procurorii. Factura de achiziţionare a bunurilor a fost emisă pentru instituţia publică anterior amintită.

În perioada 5 iulie 2004 – 2 aprilie 2007, Morega şi-a folosit influenţa şi autoritatea de preşedinte al Fundaţiei Tudor Vladimirescu pentru a dispune ca, din conturile fundaţiei, să fie achitate, în mod necuvenit, sume de bani către societăţi controlate de el însuşi, către sine şi către o societate controlată de fiica sa, potrivit DNA. Prin această modalitate el a beneficiat în mod necuvenit pentru sine şi pentru altul de suma totală de circa 3.356.609.400 lei.

În cursul urmăririi penale s-a mai stabilit că, după ce a determinat numirea unei persoane (având calitatea de martor în cauză) la conducerea Inspectorul Teritorial de Muncă Gorj, liderul PNL Gorj i-a cerut acestuia să plătească la data de 24 iunie 2007, suma de 10 milioane lei pentru Partidul Naţional Liberal.

Trafic de influență între două instituții de stat?

La data de 11 iulie 2007, Morega, la solicitarea  primarului  comunei Baia de Fier, Constantin Mihuţescu , i-a cerut "imperativ" lui Teodor Popescu, director al Sistemului de Gospodărire al Apelor Gorj din cadrul Direcţiei Apelor Jiu, ca acesta să solicite anularea procesului verbal de contravenţie prin care Primăria Baia de Fier era amendată cu 35.000 de lei şi implicit să avantajeze patrimonial contravenientul.

Ca urmare a solicitării primite, Teodor Popescu s-a conformat şi procesul-verbal de contravenţie din 11 iulie 2007 a fost anulat de Ion Radu Orodel, deşi după întocmire, actul de constatare al contravenţiei nu putea fi anulat decât de instanţa de judecată, în condiţiile în care se exercita calea de atac împotriva acestuia.

În acelaşi mod au fost anulate alte două procese procese-verbale la nivelul Sistemului de Gospodărire al Apelor Gorj. Concret, la solicitarea lui Teodor Popescu, şeful Biroului Gestiunea Resurselor de Apă din cadrul aceleiaşi instituţii, Constantin Vlădăşel, a dispus anularea proceselor-verbale de contravenţie, acte de constatare prin care doi agenţi economici au fost sancţionaţi cu amendă în cuantum de 50.000 de lei.

Vizualizări: 99

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: