Azi e Izvorul Tămăduirii, se sfinţeşte aghiasma mică

Izvorul Tămăduirii este o sărbătoare religioasă care nu are dată fixă. Biserica o trece în calendar în vinerea din Săptămâna Luminată, adică prima zi de vineri care urmează după Paşte.

Din bătrâni se spune că de Izvorul Tămăduirii este bine ca oamenii să se spele cu rouă şi să bea agheasmă, pentru a se feri de boli sau chiar pentru a se vindeca. Tot în această zi se curăţau şi se sfinţeau fântânile şi se găseau izvoare noi. Credinţa spune că fântânile sfinţite de Izvorul Tămăduirii nu vor seca în perioadele fără ploi.

Pe vremuri, se credea că cine lucra în această zi era lovit de o boală din care nu își mai revenea până la moarte. Se spunea că femeile care lăsau în biserică, peste noapte, în joia din Săptămâna Luminată, un vas cu apă, și îl recuperau după slujba de vineri, aveau norocul de a se spăla cu acea apă de numeroase necazuri.

În această zi, în lăcașurile de cult după Liturghie, se face sfințirea aghesmei mici. În unele locuri există credința ca cei care beau aceasta sunt protejați de boli și duhuri rele pentru un an și se înzdrăvenesc. De asemeni uneori se mai păstrează obiceiul preoților de a merge în aceasta zi la izvoarele de apă pentru a le sfinți și, a le proteja de secare sau de adăpostirea duhurilor rele în preajma lor. De asemenea, în unele zone prelații merg și fac stropirea caselor enoriașilor cu agheasma mică.

Vizualizări: 812

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: