Băcița Mărioara Babu a primit titlul de Tezaur Uman Viu. Sărbătoare la Stâna Ștefanu!

A fost mare sărbătoare la Stâna Ștefanu, de pe Transalpina. Băcița Mărioara Babu a fost sărbătorită de ziua ei, iar cel mai important cadou a fost titlul de Tezaur Uman Viu pe care l-a primit de la un reprezentant al Ministerului Culturii. Distincția vine să recompenseze eforturile pe care le face gorjeanca pentru salvarea rețetelor ciobănești care riscă să dispară.

15 români au primit, în acest an, titlul de Tezaur Uman Viu. Printre ei, este și Mărioara Băbu, care este, de altfel, primul gorjean care primește acest titlu. Premiul a venit ca o recunoaștere a eforturilor pe care băcița Mărioara le face pentru păstrarea tradițiilor. "Nu mă gândeam că voi obține vreodată acest titlu. Este o muncă din copilărie. Provin dintr-o familie de crescători de animale din Valea Jiului, cu bunică din Poiana Sibiului. Am crescut pe lângă ea până la 9 ani. M-a învățat multe rețete ciobănești care sunt pe cale de dispariție astăzi", a mărturisit băcița Mărioara.

Balmoșul, tocanul de oaie, laptele covăsit sau jintița sunt doar câteva dintre preparatele ciobănești pe care Mărioara Băbu le face și azi ca acum peste 50 de ani. Distincția de Tezaur Uman Viu a fost predată de Gabriela Rusu Păsărin. "Mărioara Babu a avut foarte multe recomandări, de la Academia Română, de la comunitate, de la primari. A reușit să facă din această stână un punct pe harta culturală gastronomică a României. Băcița Mărioara are și titlul de ambasador cultural gastronomic a reușit să ducă și peste hotare tradiția. A știut să conserve tehnicile vechi de preparare a produselor", a spus și Gabriela Păsărin, de la Ministerul Culturii.

"Dacă dispar traditiile, dispare și turismul, dispare și identitatea noastră națională. Ce face băcița Mărioara ar trebui să facă mai mulți, să mâncăm produsele noastre tradiționale", a spus cabanierul Constantin Pănescu.

Sute de turiști au petrecut alături de Mărioara Băbu în această zi specială. Au degustat, bineînțeles, și din preparatele ciobănești delicioase pe care le-a făcut Mărioara Băbu la foc domol chiar în fața oaspeților.

Galerie foto




Vizualizări: 1,249

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vedete:

Citește și: