Bălăceanu: Discutăm despre cotă şi adaosul lunar

Patru mii de mineri au ridicat cota de cărbune în natură, explică liderul din bazinul Rovinari, Gabriel Bălăceanu. El a mai spus că s-a prelungit termenul de depunere a tichetelor şi că va fi o discuţie pentru prelungirea termenului de ridicare a acestor vouchere. Au ridicat tichetele vreo 10.000 de salariaţi, dar numai 4.000 au şi luat cărbunele. Bălăceanu a vorbit la TV Sud şi despre programul de 6 zile, menţionând că este doar pentru unele utilaje, nu pentru toată cariera.

Reporter: Oamenii au sperat că vor primi totuşi bani şi nu cărbune şi au evitat să ridice acele tichete.

Gabriel Bălăceanu: Cu siguranţă asta s-a întâmplat. Vă spun sincer. Şi eu am sperat că vom găsi o soluţie şi că vom lămuri partea administrativă în rezolvarea acestei probleme. (...) În perioada 5-10 octombrie va exista posibilitatea de depunere a salariaţilor care nu şi-au depus până acum acele tichete şi ulterior, în jurul datei de 15, sper că va fi şi comisia mixtă să găsim soluţia să mai fie o prelungire pentru cei care nu şi-au ridicat tichetele.

Rep.: Spuneaţi că pe final de an e posibil ca unii să primească banii, cei care nu reuşesc să ridice tichetele.

G.B.: În momentul în care vii cu argumente şi aduci la cunoştinţă părţii administrative că din cauze obiective nu s-a ridicat cota de cărbune nu cred că e cineva absurd să nu rezolve o problemă. Nu cred că vor rămâne salariaţi care să nu beneficieze de acest drept.

Rep.: Ce se întâmplă cu acel adaos de o sută de lei. Mai este posibil?

G.B.: Rămâne de văzut la comisia mixtă. Cred că în jurul datei de 15 octombrie va fi o şedinţă a comisiei mixte.

Rep.: Există un punct de vedere unitar al sindicatelor?

G.B.: Nu e nimeni absurd să nu dorească 100 de lei în plus la fiecare salariat. (...) Dar cred că pe lângă această sută de lei ar trebui tratată şi problema salarizării. De exemplu un lăcătuş de pe un utilaj are un salariu, iar colegul lui s-ar putea să ia mai mult cu câteva milioane decât el.

Rep.: Programul de şase zile. De unde a venit propunerea acestea, e aplicabilă?

G.B.: Din câte am înţeles este o decizie a Directoratului, având în vedere solicitările. Cel puţin există anumite zone în care s-a luat decizia ca un număr de utilaje, că nu toate utilajele funcţionează la acest program de şase zile, ci unul-două, maxim trei utilaje. Începând cu luna octombrie acele utilaje vor funcţiona la program de şase zile.

În schimb, în viitorul apropiat, având în vedere şi ce se întâmplă cu evoluţia fronturilor de lucru cred că mai degrabă ar trebui să se funcţioneze la 6-7 zile utilajele de pe steril, astfel încât să avem o deschidere optimă a fronturilor de lucru.

Vizualizări: 173

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: