Bălăşoiu: Planurile de disponibilizare au fost aprobate din decembrie

Constantin Bălăşoiu, cel mandatat de ministrul Economiei să negocieze programele de restructurare în minerit, susţine că acestea au fost aprobate încă de anul trecut în consiliile de administraţie. Negocierile continuă cu sindicatele doar pentru a se stabili exact unde vor fi făcute concedierile. Cifrele care se ştiu în privinţa concedierilor sunt la CE Turceni - 1003 salariaţi, SNLO - 1820, CE Rovinari- 970, CE Craiova - 500. Aceste concedieri trebuie făcute în doi ani. Sindicaliştii lui Marin Condescu susţin în presă că nu renunţă la greva din 10 ianuarie, dar pe de altă parte au zilnic discuţii cu administraţia pe cifrele aprobate deja.

Bălăşoiu a confirmat că în Consiliile de Administraţie s-au aprobat planurile de disponibilizări. „Consiliile de Administraţie de la fiecare societate în parte şi-au stabilit planul de disponibilizare. După câte ştiu eu planurile au fost deja aprobate în Consiliile de Administraţie ale tuturor celor patru societăţi implicate în perioada 27, 28, 29 decembrie“.

Bălăşoiu a mai spus că în urma negocierilor dintre sindicate şi administraţie, numărul de disponibilizaţi ar putea fi uşor modificat. “Planurile sunt specifice fiecărei unităţi în parte. Numărul persoanelor care va fi disponibilizat sau nu depinde de modalitatea în care conducerea administrativă, împreună cu partenerii sociali vor găsi situaţiile de reducere a cheltuielilor cu forţa de muncă cu 22%”, susţine Constantin Bălăşoiu, viitor director Electra.

La CE Rovinari au avut loc ieri negocieri, la care au participat sindicaliştii Condescu, Golea, Mitrescu. La EMC Rovinari anul acesta vor pleca 277 de mineri, iar restul până la 485 vor fi din termocentrală şi de la TESA. Anul viitor, situaţia se va repeta. În acest moment se inventariază personalul aproape de pensie.

Sindicatele pregătesc calendarul protestelor

Astăzi de la ora 11 sindicatele din minerit se vor întruni pentru a stabili programul protestelor, anunţate pentru data de 10 ianuarie. „În această şedinţă vom lămuri toate problemele care au fost discutate până acum şi programul protestelor, care va fi acesta în continuare. Va fi o şedinţă a biroului executiv al FNM şi USMO”, susţine Viorel Temelescu, vicepreşedinte USMO.

Iovan: Ne sar oamenii în cap

În cazul în care planul social iniţiat de Marin Condescu nu va da roade, reprezentanţii sindicatelor din minerit ameninţă că vor declanşa greva generală. „Vă daţi seama că nu putem accepta să disponibilizăm 1000 de salariaţi în doi ani. Nici nu se pune problema. Eu cred în Programul Social, mi se pare real şi cred că putem să-l realizăm“, a spus Eugen Iovan.

Acesta are în minte alte soluţii care să prevină concedierilor. „Încercăm să mai reducem pe la firmele care deservesc Complexul Turceni cu servicii auto, de închiriere, Minprestul, toţi care lucrează cu complexul. Reduceri cu cheltuieli materiale, peste tot pe unde se pot face reduceri. Dacă reuşim să obţinem procentul de 22% va fi foarte bine. Ne sar oamenii în cap”, susţine Eugen Iovan, lider de sindicat Energia Turceni.

Vizualizări: 126

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: