Banca Mondială nu „recomandă“ Electra şi Hidroenergetica

Banca Mondiala recomandă Ministerului Economiei sa renunţe la crearea a "doi campioni naţionali" in sectorul energetic, potrivit Hotnews. Motivul: planul de înfiinţare a celor doua companii a blocat investiţiile in domeniu. Mai mult, Banca Mondială recomanda elaborarea unui set de reforme la companiile de stat, acestea  presupunând printre altele, vânzarea unor pachete de acţiuni, lichidarea unităţilor neviabile si vânzarea energiei  electrice si a gazelor pe bursa, intr-un mod transparent. Recomandările sunt cuprinse intr-un document de aproape 200 de pagini.

Potrivit Hotnews, în evaluarea Bancii Mondiale se arata ca inca de la sfarsitul lui 2007, România a blocat punerea in aplicare a angajamentelor din Energy Road Map 2003, cand a fost negociat capitolul Energie pentru aderarea la UE. "Primul set de trei reforme este conceput pentru a incepe procesul de  restaurare a credibilitatii si pentru atragerea investitorilor. Romania a pierdut multi ani din cauza stagnarii reformei si nu-si poate permite si alte  amanari", se arată în raport.

Potrivit Bancii Mondiale, necesarul de investitii in sectorul energetic este foarte mare, fiind estimat la circa 30-35 miliarde de euro in urmatoarii 10 de  ani, din care jumatate in productia de energie electrica.

Trei reforme

Raportul arata ca planul de infiintare a companiilor campion trebuie anulat avand in vedere ca alunga investitorii. Inainte de anuntarea acestui plan, au  sosit in Romania companii puternice precum CEZ, Enel, E. ON, GDF si OMV. La sfarsitul anului trecut si inceputul acestui an, s-au retras 4 din 6 companii  implicate in proiectul reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, aminteste Banca Mondiala in raport.

Prima dintre cele trei reforme impuse este anularea planului de a crea doua companii energetice si reia punerea in aplicare a angajamentelor din Energy Road Map-2003,  aceasta fiind o strategie echilibrata de atragere a investitorilor si de dezvoltare a societăţilor de stat viabile. Aceasta include listarea Hidroelectrica,  Nuclearelectrica, Electrica si Romgaz; Guvernul cere producătorilor de energie electrica si companiei Romgaz sa încheie contracte bilaterale in mod transparent si competitiv prin bursa energiei OPCOM sau alte proceduri similare. Hidroelectrica si Romgaz sa renegocieze contractele bilaterale actuale in sensul de a majora preturile sau sa le rezilieze.

Cea de-a treia acţiune priveşte datoriile CFR-ului către distribuitorii de energie: Ori sunt gasite solutii pentru plata datoriilor, ori se deconectează  serviciile CFR de la electricitate. Factura la energia electrica din partea CFR catre CEZ, ENEL, E.ON si Electrica a ajuns la 1,7 mld lei.

SUSŢINERE

Interesant este că la Gorj, PSD a început să aibă poziţii pro Electra, abia acum, în condiţiile în care iniţial s-au opus înfiinţării companiilor. Înfiinţarea celor două companii a fost suspendată din cauza mai multor opoziţii depuse în principal de Hidroelectrica.

IGNORARE

Ministrul Economiei, Ion Ariton, a declarat pentru Agerpres, că se va continua procesul de analiză pentru înfiinţarea companiilor Electra şi Hidroenergetica sau pentru a se forma două complexuri energetice, deşi Banca Mondială a recomandat Guvernului României anularea planului ce vizează realizarea celor două mari companii.

Vizualizări: 131

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: