Bani de la buget pentru actele romilor din Obreja

Un număr de circa 200 de familii din cartierul târgujian Obreja vor fi ajutate cu fonduri de la buget pentru a-și rezolva problema actelor de identitate și a caselor ridicate ilegal pe terenuri ocupate, de asemenea, fără documente. Decizia e una fără precedent pentru votanții lui Victor Ponta, beneficiarii măsurii respective promițând că de acum încolo își vor plăti și impozitele, restanțele pe care le au la buget fiind uriașe.

Nelu Pavel a mers ieri în mijlocul romilor din Obreja și le-a transmis cât se poate de clar mesajul cu privire la „pomana” de care vor avea parte locuitorii de aici, după ani de zile în care s-au văitat că nu au bani de acte. Liderul etniei i-a asigurat pe beneficiarii măsurii date de Guvern de faptul că nu vor fi nevoiți să scoată un leu din buzunar pentru a rezolva problema actelor. „Nu ia bani la nimeni, totul se face din bugetul statului. Le face acte pentru că am spus că țiganii din Obreja e o problemă, că nu au acte, nu au titlu de proprietate, nu au loc de muncă. Nu ai act pe casă nu îți poți face act de identitate și, deci, nu ai nici loc de muncă, nu poți face nimic, de aceea trebuie să rezolvăm problema actelor. Nimeni nu vă cere un leu. Dacă cineva vă cere bani aia e șpagă și nu trebuie să o dați că s-a terminat cu șpăgile pentru buletine”, a spus Pavel.

150.000 de lei pentru casele țiganilor

Cu șpagă sau fără șpagă, problema actelor pentru țiganii din Obreja va fi rezolvată de autoritățile locale cu ajutorul unei asociații care luptă pentru drepturile romilor, Agenția Națională pentru Romi fiind o instituție în subordinea Guvernului. Banii, 150.000 de lei, provin de la buget, și vor fi folosiți pentru circa 200 de familii, vestea bucurându-i nespus pe cei care vor fi beneficiari ai măsurii respective. „Am auzit pe aici că faci rost de bani dacă îți vinzi un rinichi, dar banii tot se duc și așa. Cu ce să trăim, șefule, că lumina trebuie s-o plătim, gazele e scumpe și dacă mai rămâne acolo un milion în casă e mult, la scumpetea care e în ziua de azi, că au scumpit guvernanții benzina și de acolo pornește toate relele”, se plângea un bătrân ce pingelea o pereche de pantofi în stradă.

Un vecin de-al acestuia se bucura de decizia autorităților de a-i susține pe romi pentru că știa că de acum încolo nu trebuie să își mai facă buletinul doar când sunt alegerile. „E bine dacă ne face acte că o să putem să ne facem și noi acte. Până acum numai când au fost votările ni s-a făcut buletin. Acum dacă mergem nu ne mai face altul că fără acte pe casă nu putem face”, a spus Cornel Ciuraru, după ce l-a ascultat pe Nelu Pavel. Ca el gândeau mai toți romii din cartier, care spun că, pe viitor, vor putea să își facă acte la copii astfel încât să îi dea la școală.

Datornici la buget

Banii dați pentru acest proiect au fost alocați în condițiile în care o treime din cele 5 milioane de lei pe care le are de recuperat Primăria Târgu Jiu de la contribuabilii din oraș provine de la locuitorii de etnie romă. Casele acestora, chiar și fără acte, au fost impozitate și până acum, legea menționând că plata impozitului nu ține loc de autorizație de construcție. Ca urmare, pe cei de la Direcția de Impozite și Taxe nu-i interesează foarte mult ce acte dețin romii, atâta timp cât ei oricum nu-și achită dările. „Din punct de vedere fiscal nu se schimbă nimic, indiferent dacă au acte sau nu pe case și terenuri pentru că legea permite impozitarea lor chiar și așa, cum de altfel am procedat până acum. Documentele acestea sunt doar pentru ei, ca să intre în legalitate. Impozitele le-ar putea plăti și fără acte, dar cei mai mulți spun că nu au posibilități financiare”, a menționat Mariana Budulan, șefa Direcției de Impozite și Taxe locale.

Vestea că romii vor fi ajutați cu bani nu le-a picat prea bine contribuabililor care erau la ghișee pentru a-și achita dările către stat. Plătitorii de bună credință au spus că ar vrea și ei asemenea pomeni sau, eventual, să nu li se mai ceară atâtea taxe pe care alții oricum nu le plătesc. „Noi muncim în străinătate, am fost în Spania și am venit aici chiar ca să ne facem o casă. Am dat 100 de milioane numai pe racorduri, autorizații și avize și aflu acum că romilor li se face o asemenea favoare. Dacă îl chem însă pe domnul rom să vină să mă ajute la muncă, pe bani, evident, mă refuză. Rămâne acasă, își vede de-ale lui, de puradei, și eu care mă spetesc pe la spanioli de mă ia dracu vin acasă și aud de pomeni din astea”, a spus un plătitor de taxe, supărat că nu are și el astfel de „promoții”.

Vizualizări: 193

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: