Staţia de asfalt distruge sănătatea şi nervii localnicilor din Iezureni

Nervi întinşi la maxim, praf şi zgomot asurzitor în Cartierul Iezureni din Târgu Jiu. Toate astea din cauza staţiei de mixturi asfaltice care îşi desfăşoară activitatea la doar câţiva metri de casele oamenilor. Localnicii spun că nimeni nu ia nici o măsură pentru a le rezolva problema, deşi au sesizat autorităţile locale, Garda de Mediu, Direcţia de Sănătate Publică şi Poliţia Locală.

„Nimeni nu face nimic pentru noi. Cei de la organele de control vin, iau plicurile cu bani şi pleacă. În plus, reprezentanţii societăţii ne ameninţă că vin cu buldozerul şi ne demolează casele, dar noi avem locuinţe aici din anii 1930. Ne-am îmbolnăvit de plămâni. Spunem că mâncăm legume din grădinile noastre pentru că sunt sănătoase, dar filerul care intră în componenţa asfaltului este cancerigen şi ne-a distrus recoltele. Frunzele pomilor fructiferi sunt afectate. În permanenţă îndepărtăm praful de pe flori cu compresorul, iar geamurile le măturăm. Legea spune clar că staţia trebuie să fie amplasată la 500 de metri de case, dar e la nici 20 de metri depărtare. În fiecare zi sunăm la mediu şi toată lumea ne sfidează”, a declarat o târgujiancă din Iezureni, care nu a avut curajul să-şi dea numele.

O altă femeie se plânge că nu poate să-şi adoarmă nepoţica din cauza zgomotului. „Staţia este foarte veche, zi şi noapte bat cu ciocanele în ea şi spun că o repară. Ne-au crăpat pereţii caselor şi nu se ia nici o măsură. Cei de la firmă ne ameninţă că ne demolează. Ne spun în faţă că nu avem ce le face pentru că au relaţii la primar, la domnul Călinoiu şi până la premier. Ni se spune să încetăm cu reclamaţiile că ne luptăm cu morile de vânt. Atunci când vine câte o vijelie casele nu se mai văd de praf, toţi munţii de nisip din curtea staţiei se împrăştie pe locuinţe”, a precizat o localnică.

Garda de Mediu va propune retragerea autorizaţiei

Potrivit conducerii Gărzii de Mediu, firma Secol prezenta în permanenţă buletine de analiză din care rezulta că zgomotul este în limite admise. „A existat o avalanşă de sesizări de la localnicii din Cartierul Iezureni. Neavând analize făcute pentru a măsura zgomotul nu puteam lua nici o măsură. Până în momentul de faţă, operatorul economic a făcut nişte analize sonometrice care nu reflectă depăşirea nivelului de zgomot. La solicitarea oamenilor, laboratorul Agenţiei de Mediu a făcut analiza zgomotului. Acum am intrat în posesia buletinului de analiză, care certifică un nivel de zgomot peste limitele admise”, a declarat Gheorghe Sanda, comisar şef Garda de Mediu Gorj.

Acesta a mai spus că firma Secol va fi amendată. „Întrucât buletinul de analiză reflectă clar depăşirea nivelului de zgomot admis, firma Secol va fi amendată. După aplicarea sancţiunii contravenţionale vom stabili un plan de măsuri. În cazul în care aceste măsuri nu se vor respecta vom face o propunere pentru retragerea autorizaţiei de funcţionare emise de Agenţia de Mediu”, a menţionat Gheorghe Sanda.

Vizualizări: 231

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: