Bani insuficienți la CE Oltenia pentru voucherele de vacanță

Federația Univers a solicitat administrației CE Oltenia convocarea comisiei mixte, dat fiind faptul că discuțiile au fost deja amânate. Au solicitat în scris acest lucru ”ca să nu mai existe alte pretexte în perioada următoare”, spune liderul SMEO, Gabriel Căldărușe. Prin companie se vorbește că suma disponibilă pentru voucherele de vacanță nu este suficientă pentru a acoperi necesarul pentru toți salariații. Astfel, o variantă ar fi ca suma alocată pentru vouchere să fie dirijată pentru acordarea de bilete de tratament.

Sindicatele și administrația CE Oltenia ar fi trebuit să poarte discuții pe seama proiectului bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2019 în data de 8 decembrie. Ședința comisiei mixte s-a amânat însă până la o dată neprecizată. Niciuna din părți nu a explicat această amânare. Unii oficiali ai companiei spun că ședința ar fi picat sâmbătă, iar salariații ar fi putut interpreta că directorii și liderii de sindicat vor să fie plătiți dublu. Alte surse spun că administrația a așteptat decizia guvernului legată de acordarea de vouchere anul viitor.

Solicitările lui Căldărușe

Cum cei din administrație nu au anunțat sindicatele când vor purta discuții pe seama proiectului de buget, unele federații au cerut în scris convocarea comisiei mixte. ”Federația Univers a făcut adresă pentru întrunirea comisie mixte, în care solicităm să fie discuții pe proiectul de buget. Pe noi ne interesează voucherele și fondul de salarii, asta este prioritatea noastră, în rest este problema administrației. Mai sunt și altele, este vorba și de investițiile în zona de minerit și energie. De asemenea, cu ajutoarele sociale, dar și cu analizarea situației privind angajarea unui membru al familiei în urma decesului unui salariat. Există această prevedere, dar trebuie trecută și aprobată în comisia mixtă”, a declarat Gabriel Căldărușe, președintele Sindicatului Mine Energie Oltenia (SMEO).

Ședința comisiei mixte ar urma să aibă loc săptămâna viitoare, între 18 și 21 decembrie.

Tratament în loc de vacanțe

CE Oltenia nu a finalizat încă proiectul de buget pentru anul 2019, însă va trebui ca până la întâlnirea cu partenerii de dialog social să întocmească această documentație.

Surse din companie spun că administrația va prinde în proiectul de buget pe anul viitor o anumită sumă pentru acordarea de vouchere de vacanță salariaților. Numai că respectiva sumă nu ar fi suficientă pentru ca fiecare salariat să beneficieze de un voucher în valoare de 1450 lei. În aceste condiții, discuțiile ar fi ca aceste vouchere să se acorde diferențiat, adică numai celor care au în plan să le utilizeze, ceea ce nu ar fi posibil din punct de vedere legal.

O altă variantă pe care administrația o ia în considerare este de a acorda vouchere de valoare mai mică tuturor salariaților, ori de a utiliza respectiva sumă pentru acordarea de bilete de tratament, adică numai salariaților bolnavi.

Vizualizări: 4,248

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: