Banii pentru cota de cărbune, pe jumătate - DOCUMENT

CE Oltenia va acorda, în tranşe, celor aproape 14 mii de angajaţi care nu au optat pentru cota de cărbune sau energie în natură, echivalentul în bani, adică 575 de lei. Ieri a fost semnat un protocol de către trei federaţii, mai puţin Federaţia Naţională Mine Energie, care nu a fost chemată la discuţii. Liderii FNME spun că este bătaie de joc ce au acceptat liderii care au semnat documentul, deoarece dacă se respecta contractul de muncă oamenii primeau mult mai mult. Ei spun că oamenii ar fi trebuit să primească 1.100 de lei, iar acum vor primi câte 2x190 lei, după impozitare.

O jumătate din bani vor primi în noiembrie, iar cealaltă jumătate în decembrie. „În luna noiembrie, cei care nu beneficiază de cărbune în natură vor putea să-şi ridice 50% din această valoare de 575 de lei şi în luna decembrie 50%. Noi am discutat în momentul de faţă ca 50% din salariaţii CE Oltenia să beneficieze în luna noiembrie de aceşti bani, 575 de lei, iar în luna decembrie alţi 575 de lei“, a spus Ion Ruşeţ al Radio Infinit.

Protocolul privind acordarea cărbunelui în natură sau în bani a fost semnat în iulie. Ieri, sindicaliştii au semnat un nou protocol prin care sunt de acord să primească aceşti bani pe rând. Compania a calculat că cele zece tone de cărbune înseamnă 575 de lei. Liderii FNME au calculat 190 de lei în noiembrie şi alţi 190 de lei în decembrie, după impozitare. Constantin Mitrescu, preşedintele Sindicatului Energia, a declarat că este bătaie de joc ce s-a întâmplat ieri. El spune că Laurenţiu Ciurel aprobase deja în Directorat să dea banii pe cele 10 tone de cărbune, dar ieri i-a chemat şi pe lideri să semneze acel protocol. „Noi am făcut prima adresă oficială pentru a negocia un act adiţional. Este o mascaradă şi bătaie de joc ce au făcut ei. Nu ne-au invitat, dar noi nu acceptam aşa ceva. Este sub prevederile bugetare. În buget erau prevăzute 20 de milioane de lei pentru combustibil. Negociază sub prevederile bugetare aprobate. Sunt negociaţi 1100 de salariat, nu 570 de lei. Noi am cerut să se respecte contractul pentru că ar fi primit mult mai mult. Prin această mascaradă nu este respectat fondul de salarii, el este diminuat. Nu au cerut nici măcar o indexare cu rata inflaţiei. Au semnat această hârtie ca să evite negocierea unui act adiţional“, a declarat Constantin Mitrescu. El mai spune că despre prima de sfârşit de an nici nu se aminteşte în acest document.  

protocol

CLIENŢI

În acelaşi timp, compania vrea să aplice regulile impuse Comisia Europeană privind liberalizarea pieţei de energie. Primii clienţi ai companiei vor fi chiar cei 19 mii de angajaţi. CE Oltenia spune că le va vinde energia la un preţ mai mic decât cel practicat de alţi furnizori de electricitate.

Vizualizări: 146

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: