Banii urmează puterea

USL a primit în prima săptămână de campanie electorală donaţii cât toate celelalte partide la un loc. Peste 1,7 milioane de lei noi. Până la urmă, suma nici nu este mare, dar nu e nimeni naiv să creadă că partidele îşi finanţează campania numai din bani albi. Dincolo de raportările oficiale, oricum se vede cu ochiul liber că USL domină Gorjul prin afişaj şi bannere electorale. Judeţul este „roşu” la capitolul afişaj şi este dincolo de orice îndoială că va rămâne „roşu” după 10 iunie din punct de vedere al administraţiei locale.

Nimeni nu îşi pune problema că primarul Florin Cârciumaru, candidatul USL, ar putea pierde alegerile pentru Primăria Târgu Jiu. Singura întrebare este dacă şi cu cât a scăzut faţă de cele 83 de procente cu care a câştigat în 2008. Şi mai este o întrebare legată de cine va fi pe locul al doilea, favorit fiind candidatul PP-DD, avocatul Gheorghe Pecingină. Nici Călinoiu nu are cum să piardă Consiliul Judeţean. De altfel, pesediştii nici nu prea se complică să îşi facă o campanie electorală de la om la om. Ne sufocă judeţul cu zeci de mii de afişe şi sute de bannere, dar cam atât. Nu mai sunt dispuşi să alerge din poartă în poartă, pentru că oricum victoria este sigură. La Consiliul Judeţean importantă este bătălia pentru votul politic şi sunt semne că vom avea un consiliu cu multe partide. Vor fi reprezentate partidele din USL, dar şi PD-L, PP-DD, PRM. Sondajele arată că nu este exclus să prindă câte un loc şi UNPR, şi PNG-CD. Singurele surprize vor apărea fără îndoială la nivelul primăriilor, unde alegătorii aleg mai mult omul decât partidul şi cred că undeva la 10-15 din actualii primari îşi vor pierde mandatele. Nu mai mult, pentru că primarii în funcţie sunt favorizaţi de acea lege imbecilă, care le permite să fie aleşi din primul tur, chiar dacă nu au majoritate.

Revenind la bani, este de urmărit bătălia care se poartă în interiorul USL pentru ciolanul numit Complexul Energetic Oltenia. Pesediştii şi liberalii se faultează dur în vestiare, dar nu va trece mult până când lupta se va da în teren, cu public. Interesant de urmărit vor fi şi luptele duse în interiorul PSD cu aceeaşi miză, deoarece Călinoiu merge pe mâna lui Ciurel, iar Cârciumaru pe mâna lui Condescu. Din cearta celor doi încearcă să aibă câştig de cauză preşedintele liberal Dian Popescu. În tot acest timp, democrat-liberalii încearcă să îşi conserve cât de cât posturile şi interesele. Unii rămânând în PD-L, alţii bătând la porţile USL.

Vizualizări: 141

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: