Barajul de la Vădeni, acoperit cu deșeuri aduse din Valea Jiului

Viiturile care s-au produs la începutul acestei săptămâni pe râul Jiu au făcut din nou prăpăd în barajul din zona Vădeni, acolo unde tone și tone de deșeuri au fost aduse din amonte. Luciul apei e acoperit cu PET-uri și alte plastice care au fost luate de apele învolburate de la Petroșani și Lupeni și aduse până la marginea municipiului Târgu Jiu.

Peisajul este unul dezolant și bine ar fi ca participanții care vin pe 24 şi 25 iunie la festivalul RomânIA Autentică de la Peștișani să nu treacă pe aici pentru că imaginea „autentică” pe care o vor vedea nu o vor uita prea curând.
De altfel, unul dintre șoferii care circula ieri prin zonă a oprit mașina și a fotografiat/filmat cu telefonul mobil imaginea sinistră de pe lac, mărturisind că nu-i vine să creadă că e posibil așa ceva. „Rămâi fără cuvinte când vezi ce e aici. Am venit să mă minunez pentru că nu-ți vine să crezi că e posibil așa ceva, că în România se poate întâmpla asta, când lumea pare civilizată. Am filmat și eu, am făcut niște poze și o să le arăt și la prieteni pentru că nu se poate așa ceva. Cuvintele nu pot descrie mizeria de aici”, spune tânărul șofer.
Aceeași dezamăgire o are și Claudiu Fiu, un renumit pescar din municipiu care e convins că flora și fauna din lac au fost afectate iremediabil, mai ales că și temperaturile au crescut foarte mult în ultimele zile. „Gunoaiele acestea nu sunt ale gorjenilor, dar cine trece pe aici nu are de unde să știe. Ele sunt aduse din Valea Jiului, iar ce vedem noi la suprafață e nimic. Cred că doar 5% din ce aduce Jiul din amonte plutește, restul de gunoi e sub apă. Vă dați seama că au fost spălate gropile de gunoi din Valea Jiului, iar totul a fost adus în apa Jiului. Pentru floră și faună asta e un dezastru. Ți se rupe sufletul când vezi natura schilodită în așa hal”, spune pescarul.
De operațiunea de igienizare ar urma să se ocupe Hidroelectrica Târgu Jiu, societatea trebuind să suporte cheltuielile pentru îndepărtarea mizeriilor care nu îi aparțin. Inspectorii Gărzii de Mediu Gorj deja au pus în vedere societății să înceapă curățarea lacului, operațiunea anunțându-se a fi însă una de durată, dată fiind cantitatea mare de mizerii ce trebuie „pescuite” din baraj.

Vizualizări: 368

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: