Fenomen în Gorj: Tot mai multe minore devin mame!

Numărul tinerelor care aduc pe lume copii la o vârstă fragedă este în creștere, avertizează medicii specialiști. La nivelul județului Gorj se poate vorbi chiar de un fenomen, astfel de situații aproape că se dublează de la an la an. De cele mai multe ori, minorele care rămân însărcinate își dau copiii spre adopție sau recurg la întreruperea sarcinii.

Numai la Spitalul Județean de Urgență din Târgu Jiu au născut 28 de minore de la începutul anului, în condițiile în aceeași perioadă a anului trecut au fost 17 astfel de situații. Cauzele sunt multiple, spun psihologii. "S-a constatat, statistic vorbind, că numărul minorelor care nasc crește considerabil de la un an la altul. Factorii sunt de ordin economic, familial și școlar, am zice noi, ca psihologi discutând. Aceste minore sunt de multe ori neglijate de către familie și școală, iar gradul lor de maturizare psiho-social este în formare sau uneori chiar mai întârziat. Unele fete sunt abandonate părinții plecați în străinătate și rămân la voia întâmplări", a declarat Maria Drigă, psiholog în cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu.

Minorele însărcinate, gravide cu risc
Medicii spun că minorele care rămân însărcinate sunt considerate gravide cu risc. De regulă, acestea se prezintă la medic atunci când sarcina este avansată. "Rata sarcinii la adolescente a crescut semnificativ în ultimii ani la nivel global. La acest segment de populație a crescut și rata avortului. Am putea explica acest fenomen în primul rând prin debutul vieții sexuale la o vârstă din ce în ce mai fragedă, prin utilizarea mai redusă a mijloacelor de contracepţie. La această categorie lipseşte de regulă suportul familial, suportul social, lipseşte o educație minimă, un anumit stil de viață. Frica sau teama de oprobriul familial sau al societății face ca adolescentele să fie asistate medical foarte târziu sau chiar această asistență medicală de specialitate să lipsească complet. Cele mai multe adolescente se adresează unui cadru medical în trimestrul II sau, de multe ori, chiar înainte de naștere", a spus medicul ginecolog Adrian Tetileanu.
REFLECTOR
Multe dintre tinerele care rămân însărcinate și aduc pe lume un copil renunță la școală. În prezent nu există niciun program școlar pentru reintegrarea acestor tinere în sistemul de învâțământ. Mai multe informaţii legate de acest fenomen care ia amploare la nivelul județului Gorj puteți afla din emisiunea Reflector ce va fi difuzată marți, 21 iunie, de la orele 18.30, la Accent TV.

Vizualizări: 535

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: