Bărbaţi din Gorj, agresivi cu soţiile şi copiii. Ce riscă!

Un bărbat de 40 de ani din Arcani, judeţul Gorj, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. Acesta, pe fondul unui scandal cu soţia, şi-a lovit şi fiica de 12 ani, provocându-i leziuni. În alt caz, Judecătoria Motru a emis un ordin de protecţie împotriva unui bărbat care îşi agresa soţia în prezenţa copiilor. Guvernul a dat joi o ordonanţă de urgenţă prin care dă poliţiei drepturi mult mai mari în cazul unor astfel de agresiuni, agresorii riscând pedepse mult mai dure.

Cazurile de violenţă în familie au efecte dintre cele mai grave, nu de puţine ori fiind afectaţi copiii. Este cazul bărbatului din Arcani, care se certa cu soţia, dar i-a scăpat o lovitură şi către fiica ce voia să-i despartă. Bărbatul a ajuns pentru 24 de ore în arest, iar poliţiştii au propus şi obţinut arestarea preventivă.

 Copil cu handicap, terorizat de scandaluri

Un caz grav a fost zilele trecute şi pe masa judecătorilor din Motru. O femeie a cerut ordin de protecţie împotriva propriul soţ. Femeia are doi copii, din care unul cu handicap. Sătulă de bătăi, a plecat cu copiii de acasă, dar soţul a oprit actele celor mici, iar minorul bolnav urma să fie supus comisiei de expertiză.

Iată ce a povestit femeia la instanţă: „În data de 29.01.2018, în timp ce se afla la Colegiul Tehnologic Mătăsari, pentru a duce minorii la şcoală, pârâtul a venit la autoturismul său, a intrat cu forţa în el, i-a luat cheile  de la maşină şi voia să plece cu maşina cu copiii acasă unde au locuit împreună. În acel moment, copiii s-au panicat, pârâtul neavând permis de conducere”. În acel moment, băiatul bolnav de autism a intrat în criză şi mama a fost nevoită să cheme poliţia la faţa locului, ocazie cu care a formulat plângere penală.

Femeia a mai încercat să divorţeze, dar a fost ameninţată de bărbat că pune foc la casa părinţilor ei şi că nu va avea parte de copii.

 Ce a decis guvernul

Guvernul Dăncilă a adoptat o ordonanţă prin care adoptă ordinul de protecţie provizoriu (OPP). Acesta poate fi instituit de poliţist pe loc, atunci când are loc o agresiune în familie, are caracter executoriu şi o valabilitate de cinci zile.

După ce poliţistul va emite OPP, documentul va fi confirmat de către procuror, pe baza declaraţiilor şi a probelor strânse de către poliţist. Ulterior, procurorul va avea obligaţia să transmită OPP împreună cu toate dovezile existente la dosar către judecător, iar acesta se va pronunţa prin emiterea unui ordin de protecţie clasic.

Prin noua reglementare, poliţistul va avea dreptul şi obligaţia să se deplaseze la domiciliul victimei, să intre în domiciliu, chiar şi cu forţa, şi să emită un OPP prin care să înlăture de îndată agresorul, chiar dacă acesta este titularul contractului de proprietate. OPP va fi emis în baza unei Fişe de risc, prin care poliţistul va stabili gradul de risc în baza evaluării de la faţa locului.

Vizualizări: 3,696

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: