Bârcină, în aşteptarea primul verdict

„Mare şi tare” până nu demult pe la București, afaceristul de etnie romă Ion Bârcină, zis Dan Goeru, așteaptă sfârșitul săptămânii cu emoții, judecătorii urmând să dea vineri un verdict la acuzațiile de corupție formulate la adresa acestuia. Dosarul nu este cel în care Goeru e judecat alături de nașul său Toni Greblă, ci acela în care procurorii anticorupție susțin că l-ar fi mituit cu sute de mii de euro și de lei pe un fost deputat român, care în 2007 – 2008 a condus și Agenția Națională de Reglementare a Energiei.

Olosz Gergely este singurul dintre inculpați care nu și-a recunoscut până acum vinovăția, la sfârșitul anului trecut atât Bârcină, cât și alți trei bărbați puși sub acuzare odată cu el și aflați în anturajul său hotărând să recunoască faptele pentru care DNA i-a trimis în judecată.
Recunoașterea vinovăției îi poate aduce pedepse mai mici lui Bîrcină și amicilor săi, după ce, cu câțiva ani în urmă, o instanță stabilise patru ani de închisoare pentru afacerist. Verdictul nu a rămas însă în vigoare pentru că ulterior Justiția a constatat că dosarul trebuia judecat la Curtea de Apel București, nu la Tribunalul București. Cât despre acuzații, sumele date ca șpagă de Bârcină nu sunt deloc unele de neglijat. „În perioada mai 2010 – 29 septembrie 2010, inculpatul Olosz Gergely, deputat în Parlamentul României şi fost preşedinte al ANRE, a pretins, pentru sine şi pentru altul, de la inculpaţii Bîrcină Ion, Iliescu Costin şi Stan Cătălin suma de 516.000 euro, disimulată într-un contract de consultanţă între SC POWER PLUS SRL (firmă controlată de grupul Bîrcină) şi o altă societate comercială tip off shore. Din suma pretinsă, POWER PLUS SRL a transferat în conturile acestui off shore suma totală de 384.000 euro pe baza unor dispoziţii de plată întocmite în fals de inculpatul Stan Cătălin. De asemenea, în perioada septembrie – noiembrie 2010, inculpatul Olosz Gergely a pretins de la aceleaşi persoane şi a primit pentru sine, direct, suma de 400.000 lei”, arată DNA.
Banii au „uns” mecanismul pentru ca firma lui Bârcină să obțină contracte cu CEZ România, Gergely intervenind direct la distribuitorul de energie pentru a-l ajuta pe „prietenul” său. „Traficul de influenţă s-a materializat în forma determinării de către Olosz Gergely a funcţionarilor de la CEZ România şi CEZ Distribuţie SA să încheie cu firmele controlate de asocierea Bîrcină următoarele contracte: - să execute întocmai şi la timp plăţile din contractul de vânzare – cumpărare de energie electrică dintre SC Power Plus SRL şi SC CEZ Vânzare SA; - contractul de furnizare de materiale refolosibile dintre SC CEZ Distribuţie SA şi SC Budirom Serv SRL (firmă din grupul Bîrcină), - contractul de cesiune de creanţă dintre SC CEZ Distribuţie SA şi SC Budirom Serv SRL, având ca obiect cesionarea creanţei de 30 milioane lei, creanţă certă, lichidă şi exigibilă, pe care cedentul o avea împotriva CN CFR SA, derivând din contractele de furnizare de energie electrică pe care cedentul le-a încheiat cu CFR; în plus, urmare a aceleiaşi influenţe, s-a hotărât ca, în a doua etapă, să se cesioneze şi creanţa în valoare de 36.204.674 lei către aceeaşi firmă (creanţă cu acelaşi regim ca cel din prima etapă)”, arată DNA.
O parte din câștigurile din aceste contracte i-au permis lui Bârcină să îi organizeze fiicei sale o nuntă cu elicoptere la Poarta Sărutului, naș la acel eveniment fiind fostul judecător Constituțional Toni Greblă.

Vizualizări: 636

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: