Băsescu bate PDL cu mâna opoziţiei?

De când preşedintele Băsescu a ţinut să spună ţării întregi că s-a supărat pe fostul său partid, PDL, în presă s-au iscat tot felul de speculaţii menite să dibuie intenţiile şi mutările viitoarei scene politice de pe care se vor pregăti alegerile din 2012. După unii despărţirea (!?) de partid ar fi de fapt despărţirea de foştii săi colegi din garda veche, care în opinia lor ar fi confiscat partidul în interesul lor şi al apropiaţilor lor. Acuzaţi voalat de intenţia de a-şi conserva avantajele funcţiilor pe care le deţin, acuzaţi  de  imobilism care face rău ideii de reformare a statului cu care preşedintele Băsescu a câştigat şi referendumul şi alegerile,  greii partidului  dau semne că nu mai vor să asculte de „tătucul”.

Cei trei vizaţi şi de presă şi probabil şi de preşedinte, numiţi de curând ”stelele partidului”,  au adoptat politica de aşteptare prin neimplicare în luptele politice şi viaţa internă de partid, viaţă cucerită tot mai mult de dinastia femeilor. De mai multe luni, preşedintele se tot străduieşte să le tragă preşul de sub picioare uitând poate că niciuna dintre stele nu a avut apariţie meteorică în partid, ci din contră poziţii solide consolidate în campanii electorale dure pe care le-au purtat şi pentru preşedintele Băsescu.

Dincolo de reglarea de conturi între foşti colegi şi viitori duşmani sau poate actuali duşmani, zvonistica spune că nu s-ar fi apucat preşedintele să se certe cu greii dacă n-ar fi avut în buzunar mugurele unui alt partid pe care să-l construiască din temelii şi să fie,vorba lui Lăzăroiu, „ Albă ca zăpada”. Nu cred în apariţia acestui partid pentru că pur şi simplu pe vremuri de restrişte economică cum sunt cele de acum nu prea ai de unde să aduni atâţia bani câţi îi trebuie unui partid ca să existe nu numai la vârf, ci şi în teritoriu, până la ultima comună din ultima fundătură. Asta dacă vrea să participe la alegerile din 2012 şi să şi câştige procentele necesare intrării în Parlament, iar după aceea să reziste pe scena politică de unde să-şi facă auzită vocea reformatoare.

Mai simplu pentru preşedinte şi mai economic  ar fi să încerce schimbarea de generaţii la vârful actualului PDL. Asta va depinde de liderii partidului din judeţe despre care se va şti puţin mai mult după terminarea alegerilor la nivelul organizaţiilor judeţene, pentru că de ei depind şi delegaţii la Congresul din primăvară .

Dacă preşedintele va adopta această strategie, mult mai aproape de adevăr decât „Albă ca zăpada”, mă întreb ce va face dacă nu-i va reuşi, iar conducerea partidului va fi menţinută de actualii grei!? Îi va trece în opoziţie cu mâna actualei opoziţii care are de gând să introducă o nouă moţiune de cenzură? Periculoasă perspectivă şi nu numai pentru PDL!

Vizualizări: 127

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: