Băsescu nu înţelege că s-a terminat

Cei zece ani de mandat ai preşedintelui Traian Băsescu se apropie de final. Luările lui de poziţie, atât cele directe, cât şi cele prin intermediul Elenei Udrea, arată însă că Băsescu nu se consideră la capăt de drum. Şi rău face, deoarece prin ieşirile lui compromite şansele oricum firave ale dreptei de a câştiga alegerile prezidenţiale din toamnă.

Băsescu le reproşa ieri unor „oportunişti” că l-au susţinut la suspendarea din 2012 doar pentru a se da drept protectori ai statului de drept, după care s-au aliat cu o parte din pucişti. S-a referit în mod evident la alianţa dintre PDL şi PNL, care nu îi pică bine, pentru că este fără el şi fără Udrea.

Şeful statului este ipocrit atunci când îi face oportunişti pe democrat–liberalii care l-au susţinut în 2012. Acea parte din PDL la care se referă l-a susţinut atunci doar pentru a proteja statul de drept, deoarece Băsescu le întorsese demult spatele vechilor lui colegi şi aproape confiscase partidul cu gaşca Elenei Udrea. Atunci pedeliştii, atâţia cât mai erau, au luptat nu pentru Băsescu, nu împotriva USL, ci pentru o idee, aceea de a nu lăsa justiţia în mâna unor politicieni corupţi.

Băsescu condamnă acum alianţa dintre PDL şi PNL, deşi nu îşi reproşează pactul de coabitare pe care l-a avut cu Victor Ponta. Şeful statului nu arată deloc bine în ultimul an de mandat. Pare derutat de faptul că se termină mandatul, că nu mai are partid, că nu mai are prieteni. Au politicienii ăştia o boală, cei „aleşi” nu se văd revenind la o viaţă normală, de om simplu.

Traian Băsescu va fi însă nevoit să accepte realitatea. Pe scena politică sunt alte alianţe, alţi adversari, iar el nu face parte din taberele puternice. A ales să îşi facă un partid nou, dar de care s-a ales praful după ce Elena Udrea i-a îndepărtat pe intelectualii care generau sentimentul de „altfel”. Iar în privinţa corupţiei, în zece ani aceasta a devenit una generalizată. Chiar dacă DNA luptă pe ici pe acolo cu efectele corupţiei, la cauze nu umblă nimeni. Aşa că reforma statului a rămas doar o vorbă fără conţinut.

Vizualizări: 162

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: