Călinoiu: CE Oltenia e discriminat!

Complexul Energetic Oltenia este discriminat, crede preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu. Şeful judeţului dă vina pe Fondul Proprietatea, dar şi pe ANRE pentru situaţia în care se află CE Oltenia. Ion Călinoiu a spus la Radio Infinit că există un interes din partea unora sau altora de a scoate din schemă producătorii de energie pe bază de cărbune. Nu este singura ieşire de acest fel din ultimele zile, cu declaraţii similare ieşind pe piaţă directorul Ciurel şi sindicalistul Ruşeţ. O campanie similară a fost dusă şi anul trecut, scopul fiind de a mai tăia din drepturile salariale ale minerilor, prin negociere cu sindicatele.

Reporter: Care credeţi că este motivul pentru care Complexul Energetic Oltenia nu reuşeşte să vândă energie?

Ion Călinoiu: Complexul Energetic Oltenia a încercat să-şi vândă energia şi a realizat contracte de export. A obţinut şi o hotărâre, cu sprijinul Guvernului, de a fi eliminată o taxă de cogenerare, care influenţa preţul pe nedrept şi n-a mai insistat să elimine şi taxa vamală care era undeva sub 1 euro. După ce s-a reglat treaba aceasta, Transelectrica a majorat taxa vamală la 5 euro, practic mai mult decât era taxa de cogenerare. Asta conduce la concluzia că sunt oameni de rea credinţă care doresc să pună la pământ sistemul energetic bazat pe cărbune şi probabil de aceea fac acest lucru cu taxa vamală, ca să exporte din energia eoliană, energia regenerabilă, iar Complexul Energetic Oltenia să fie ţinut pentru sistem ca să aibă echilibrul garantat în sistemul naţional.

Rep.: Credeţi că există anumite interese pentru ca Oltenia să nu poată vinde energie?

I.C.: Îl frânezi să vândă, îl frânezi să meargă pe piaţa de export, dar pe de altă parte îl obligi să suporte datoriile CET Govora, RAAN Severin. Atunci să vedem cum poate să spună şi Fondul Proprietatea şi ANRE că această unitate este lipsită totalmente de un sprijin cu privire la a fi tratat în mod egal ca un agent economic, producător şi furnizor de energie electrică, în condiţiile pe care le are. E clar că e discriminat. Când e nevoie să o ajuţi, e ajutor de stat, când dă de aici şi nu încasează ce se întâmplă? Ne pun beţe cine? Fondul Proprietatea, care este acţionar minoritar. Este de acord cu a proteja agenţii economici care produc energie electrică şi încasează certificate verzi pe care le încasează din buzunarul consumatorilor.

Rep.: Aţi discutat aceste aspecte la Orăştie, cu ministrul Economiei?

I.C.: Am discutat această problemă şi am ridicat-o în plenul discuţiei, cu primul ministru în faţă. Că trebuie reluată situaţia legată de discriminarea pe piaţa energetică şi de măsurile luate de cei ce se ocupă de strategia energetică de la producţie până la valorificare, întrucât complexul dă pe o parte fără bani şi pe altă parte este împiedicat să vândă. Mi s-a promis sprijin, mai mult ca sigur. Complexul va fi sigur sprijinit de partea guvernamentală şi va trece, indiferent de situaţie, peste aceste obstacole create de un sistem care încă mai există şi urmăreşte interesele unora.

Vizualizări: 171

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: