Băsescu, revoltat de salariul directorului Eximbank

Preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri că "nu este posibil" ca la o bancă alimentată de la bugetul de stat, Eximbank, directorul - om politic - să primească un salariu de aproximativ 25.000 de euro pe lună, afirmând că are "un sentiment de revoltă" că aici nu se aplică Legea salarizării unice.

Discuţia în timpul căreia preşedintele a făcut aceste afirmaţii a plecat de la necesitatea reducerii cheltuielilor bugetare. "Nu spune nimeni 'Daţi afară o mie sau zece mii sau cincizeci de mii'. Ni se spune un singur lucru, pe bună dreptate, şi noi trebuie să-l facem, căci am ajuns cu cheltuielile aparatului bugetar la 9,5% din PIB. Suntem ţara cu aproape cea mai mare cheltuială din PIB pentru funcţionari, 1.400.000 (de funcţionari, n.r.). ...Aici este şi armată, aici sunt şi Internele, aici e şi sănătatea, aici este şi educaţia, deci nu mai rămân atât de mulţi funcţionari. Deci discutăm de o ţară cu circa 400.000 de funcţionari în administraţia locală şi administraţia centrală când ne referim la funcţionari, că nu putem spune că trebuie să dăm afară doctori şi asistente medicale, că nu avem suficienţi, nu putem spune 'dăm afară dascăli', că n-avem suficienţi(..) nu putem spune 'dăm afară poliţişti', că n-avem suficienţi pentru menţinerea ordinii publice, deci va trebui să reducem cheltuielile nu numai dând afară personal bugetar, ce avem excedent ar trebui tăiat şi ordonat", a explicat Traian Băsescu la o emisiune electorală de la Kanal D.

Preşedintele a adăugat că Legea pe care Guvernul şi-a asumat răspunderea de reducere a numărului agenţiilor - peste 100 de agenţii - "care erau doar create pentru clientelă politică", ar trebui să intre în vigoare, pentru a putea fi "aplicată imediat". "Sunt 9.000 de funcţionari acolo care nu au de ce să servească sub steagul aparatului bugetar. Dar avem şi alte metode de a reduce cheltuielile, spre exemplu ceea ce a făcut Guvernul Boc: a spus „Fraţilor, sunt 230.000 de pensionari de lux, cei care nu au contribuit pe cât au pensiile, foarte bine, intră în vigoare legea şi nu mai avem pensionari de lux”. Sunt peste nu ştiu câte zeci de mii de funcţionari de lux, de data aceasta, care au ajuns cu şefii de agenţii până la 25.000, 30.000 de euro, reducem şi asta, venim cu toţi la salarii de funcţionari publici şi veţi vedea că de la 1 (ianuarie, n.r.), după ce vor intra în vigoare legile, se vor schimba lucrurile", a mai declarat Băsescu.

Moderatorii emisiunii au intervenit, subliniind că sunt şi situaţii care "au scăpat" de la aceste reglementări legale privind salarizarea şi reducerea cheltuielilor. "Vă spun eu unde am un sentiment de revoltă că s-a scăpat, la Eximbank, la domnul Costea s-a scăpat. Dar nu e vorba de domnul Costea, o bancă a statului care trebuie să dea garanţii pentru operaţiuni de comerţ exterior, se duce un om politic acolo şi are circa 25.000 de euro salariul pe lună. Nu este posibil, când acea bancă este alimentată cu bani de la bugetul de stat. Deci şi Eximbank-ul trebuie să rămână în regimul instituţiilor statului", a spus Băsescu. Preşedintele Eximbank este Ionuţ Costea, cumnatul preşedintelui PSD Mircea Geoană, iar funcţia a fost obţinută de PSD în urma negocierilor politice cu PDL, la formarea Guvernului Boc.

Referitor la BNR, preşedintele a explicat faptul că acestei instituţii nu i se pot aplica aceleaşi prevederi legale, întrucât Banca Naţională nu este în circuitul economic românesc. "BNR este, în momentul de faţă, în sistemul bancar european, în sistemul băncilor naţionale europene, este o bancă în care nu poţi să pui bugetari şi este, cred eu, echitabil, pentru că acolo nu s-au făcut exagerări, pentru că eu ştiu veniturile celor din Banca Naţională, sunt decente. Banca Naţională să rămână cea care nu este încadrată în salariul de funcţionar şi n-ar fi deloc rău", a spus Băsescu.  

Vizualizări: 101

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: