Bază de date comună pentru strângătorii de taxe

Finanțele și primăriile își vor încrucișa bazele de date pentru combaterea evaziunii fiscale și pentru colectarea taxelor și impozitelor locale. În acest sens a fost dat un ordin interministerial prin care s-a aprobat modelul cadru al protocolului de cooperare, document publicat în Monitorul Oficial. În perioada următoare, Agenția Națională de Administrare Fiscală va semna un protocol care să permită schimbul de informații în format electronic.

Actul normativ prevede ca în termen de 30 de zile de la data semnării prezentului protocol părțile vor stabili și vor semna procedura de lucru comună. Procedura se va semna la nivelul structurilor tehnice ale celor două instituții și va conține toate detaliile privind modalitatea de implementare a serviciilor. „Va fi elaborată o procedură de lucru care va cuprinde modalitățile de implementare a serviciului atât din punct de vedere organizatoric, cât și din punct de vedere procedural”, a declarat Luminița Penciu, purtător de cuvânt Direcția de Finanțe Publice.

Se vor economisii timp și bani

Pentru conducerea Direcției de taxe și impozite locale, acest protocol este binevenit și va da rezultate. O dată cu încrucișarea bazelor de date se economisesc timp și bani de către lucrătorii celor două instituții care au nevoie de acces în baza de date a datornicilor. „Ne ușurează foarte mult activitatea noastră atât pe linia administrării impozitelor și taxelor locale de către administrația publică locală cât și administrația finanțelor publice în sensul că vom putea accesa baza de date cu informațiile ce le deținem noi cu ce dețin ei, în sensul desfășurării cu ușurință a activității. Toate aceste informații se obțineau pe baza unei solicitări scrise, presupunând atât cheltuieli cât și timp în așteptare”, a declarat Mariana Budulan, directorul Direcției de Impozite și Taxe Locale.

Ordinul privind acordul cadru al protocolului de cooperare a fost semnat de Ministerul Administrației și Internelor și de către Ministerul de Finanțe  în decembrie și a fost publicat săptămâna trecută în Monitorul Oficial

Vizualizări: 131

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: