Bebeluşi abandonaţi în spital. Mame identificate, dar de negăsit!

Doi bebeluși au fost abandonați în maternitățile spitalelor din Târgu-Jiu și Rovinari. În acest moment micuții de numai câteva săptămâni sunt îngrijiți de personalul medical, iar la Rovinari a fost nevoie chiar de o sponsorizare pentru îngrijirea bebelușului. Poliția încearcă să dea de urma mamelor care i-a abandonat, iar dacă acestea nu-i vor, copiii vor fi instituționalizați în primă fază, iar apoi se poate începe procedura prin care copiii să fie dați spre adopție.

Pe final de an 2012 au apărut primele abandonuri. Două mămici și-au lăsat bebelușii în spitalul din Târgu-Jiu și Rovinari și au fugit. De atunci micuții sunt în grija personalului medico-sanitar. Angajații unităților spitalicești au făcut chetă ca să le cumpere copiilor pampers și haine. „Femeia care a născut la spitalul din Târgu-Jiu, am înțeles că era la cerșit pe la Peșteana și este de etnie rromă. Imediat după ce a născut aceasta a fugit din spital. Copilul este și cu probleme, s-a născut prematur și a avut și ceva probleme de sănătate. Acum este bine și avem grijă de el. Am primit hăinuțe de la diferite persoane, lapte praf avem, iar pentru pampers ori punem noi personalul medico-sanitar bani ori mai cerem de la restul mămicilor. Este greu, dar ne descurcăm. Trebuie să avem grijă de el dacă mama lui l-a părăsit”, a declarat Camelia Roman, medic șef Secția de Neonatologie a Spitalului Județean de Urgență din Târgu-Jiu.

Şi-a abandonat cel de-al zecelea copil

O fetiţă adusă pe lume cu nici două săptămâni în urmă îşi aşteaptă şi acum mama care i-a dat viaţă să vină să o vadă şi să îi dea piept, femeia părăsind-o imediat după naştere. Micuţa s-a născut la maternitatea din Rovinari, unde mama ei, aflată probabil în trecere prin zonă, a declarat că este din Craiova, ţigancă la origini, care ar mai avea acasă încă nouă plozi. La cei 36 de ani ai săi, femeia a stat în spital doar câteva ore, după care a plecat din unitatea sanitară fără să spună cuiva ceva. Cadrele medicale s-au trezit că fetiţa este singură şi că mama a dispărut, datele de stare civilă ale acesteia neajutând la identificare ei întrucât femeia umblă cu căruţa prin diferite sate şi poate doar când va veni gerul va reveni la domiciliul său din Craiova.

Personalul de la Spitalul Rovinari s-a aflat la un moment dat în imposibilitatea de a-l putea îngriji pe bebelușul abandonat. „Au fost ceva probleme la Rovinari. Noi am făcut rost de o sponsorizare și pentru o săptămână are asigurat laptele praf, pampersul și câteva hăinuțe, iar apoi o să găsim o soluție”.

Copiii nedoriţi vor fi daţi în plasament

Poliția a deschis o anchetă în acest caz pentru a le identifica pe mame. Dacă identitatea femeilor este acum cunoscută, ele nu sunt de găsit. „În urma cercetărilor efectuate de polițiști s-a stabilit identitatea mamelor, însă nu sunt găsite la domiciliu”, a precizat poliţia.

După ce poliția va finaliza cercetările în acest caz, micuții vor fi cel mai probabil instituționalizați. „Noi trebuie să așteptăm 30 de zile ca poliția să facă cercetări și dacă în acest timp nu reușim să luăm legătura cu mamele să vedem dacă vor sau nu copiii sau dacă este cineva în familia lărgită care să-i îngrijească. După acest timp copiii vor fi luați în plasament și introduși în centrele Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului Gorj sau Dolj, pentru că mama copilului abandonat la maternitatea din Târgu-Jiu este din Dolj”, susţine Protecţia Copilului.

Cei doi bebeluși abandonați sunt singurele cazuri înregistrate în acest an la nivelul județului Gorj.

Vizualizări: 167

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: