Beneficiarii de ajutor social primesc banii pe card

Beneficiarii de ajutor social vor primi banii pe card sau prin poştă. Aceştia nu vor mai sta la coadă la uşile primăriilor, ci vor aştepta banii acasă. Aceasta este doar una dintre modificările legii privind venitul minim garantat, ce a intrat în vigoare de la începutul acestui an. Condiţiile de acordare a acestui ajutor s-au înăsprit, deoarece foarte multe persoane primeau acest ajutor deşi nu aveau dreptul. Anul trecut la nivelul judeţului Gorj au beneficiat de ajutor social peste 5000 de persoane, pentru care s-a plătit 891.072 lei.

Banii pentru plata ajutorului social vor fi repartizaţi din acest an din bugetul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, nu din bugetul primăriilor. „Principala modificare este că de la începutul acestui an plata ajutorului social se asigură de Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii Sociale (AJPS) Gorj, prin decizia directorului. De asemenea plata ajutorului social aferentă lunii decembrie 2010 şi drepturile restante până la 31 decembrie 2010 se vor plăti tot de AJPS Gorj”, spune Viorica Roşianu, directorul agenţiei. Serviciile de asistenţă socială din subordinea primăriilor se vor ocupa în continuare de întocmirea dosarelor pentru beneficiari. De asemenea, primarii vor putea dispune efectuarea de anchete sociale la interval de trei luni sau ori de câte ori va fi necesar. „Agenţia va primi lunar în format electronic de la primării situaţia centralizatoare privind beneficiarii de ajutor social şi sumele de plată. În baza dispoziţiilor de acordare transmise de primării până pe data de 5 ale fiecărei luni, directorul Agenţiei emite decizia de acordare a dreptului la ajutorul social”, mai menţionează Viorica Roşianu. Plata se va face prin mandat poştal sau prin card, în funcţie de opţiunea beneficiarului. „Vom face viramentele la poştă sau la bancă”, mai adaugă aceasta.

Declaraţie pe proprie răspundere

„Titularii ajutorului social au obligaţia, după stabilirea dreptului, să prezinte din trei în trei luni la primăriile localităţile unde au domiciliul o declaraţie pe proprie răspundere privind componenţa familiei şi veniturile realizate de aceştia însoţită de o adeverinţă eliberată de autoritatea competentă cu privire la veniturile realizate supuse impozitului pe venit”, mai explică aceasta. Mai mult decât atât, persoanele apte de muncă din familia beneficiarului vor avea obligaţia să depună lunar o adeverinţă eliberată de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă prin care să dovedească faptul că sunt în căutarea unui loc de muncă, nu au refuzat un loc de muncă sau că sunt incluşi într-un program de formare.

CONTROL

Anul trecut Ministerul Muncii a demarat la nivel naţional o campanie de verificare a condiţiilor de stabilire şi acordare a venitului minim garantat. La nivelul judeţului Gorj în urma controalelor efectuate la nivelul celor 70 de primării au fost suspendate 1781 de dosare din cele 5509 existente. Pentru nerespectarea criteriilor de acordare a acestui ajutor primăriile din judeţ s-au ales cu amenzi de 2.000 lei.

Vizualizări: 316

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: