Condescu – 10% sindicalist, 90% director

Sindicatele conduse de Marin Condescu au semnat ieri un protocol în zece puncte cu ministrul Economiei, Ion Ariton, deşi minerilor în sălile de apel le-a fost prezentat un protocol în 16 puncte. Din varianta finală au dispărut exact punctele care îi priveau pe angajaţi şi au rămas cele care ţin de strategii energetice şi de buna funcţionare a companiilor.

În protocolul final se renunţă la regimul de aşteptare de cinci ani şi a rămas varianta administraţiei, cu doi ani de regim de aşteptare cu 75% din salariu. Ministerul a promis doar că va studia posibilitatea prelungirii cu încă 2-3 ani, cu plata a 50% din salariu. În sălile de apel a fost ieri afişată o variantă cu cinci ani regim de aşteptare, în care minerii ar fi primit în primul an 75% din salariu plus sporul de vechime, în anul al doilea 60%, iar începând din al treilea an 50%. Până la urmă s-a mers pe propunerea administraţiei, cu doi ani. Banii vor fi acordaţi din fondul de salarii al companiilor, care nu vor achita şi asigurările sociale, astfel că anii de regim de aşteptare nu vor fi consideraţi vechime în muncă. „Am semnat un protocol care sper că va fi de bun augur. Putem spune că aceasta este prima zi de lucru a Electra. Pentru că până la urmă asta interesa pe toată lumea”, a declarat Ministrul Economiei, Ion Ariton.

S-a mai renunţat în protocolul de ieri la punctele privind prelungirea aplicabilităţii ordonanţei 116 care prevede acordarea de plăţi compensatorii, precum şi la punctul care prevedea pensionarea minerilor care au lucrat 20 de ani în subteran la vârsta de 40 de ani. O singură prevedere pare a veni în sprijinul angajaţilor, cea privind mandatarea companiilor miniere de a forma societăţi mixte cu consiliile locale şi prestatorii de servicii, în vederea preluării unei părţi din disponibilizaţi.

Nici un cuvânt despre numărul de concedieri

Sindicaliştii au semnat practic un protocol care priveşte mai mult administraţia, si care prevede înfiinţarea companiei Electra într-un termen ce urmează a fi comunicat peste o săptămână. O altă prevedere a protocolului se referă la revizuirea strategiei energetice până la 30 aprilie 2011. Sindicaliştii au mai obţinut promisiunea că SNLO va primi de la buget banii necesari pentru închiderea de mine şi că ministerele de resort vor analiza posibilitatea ca toate CET-urile cu capital de stat să cumpere cărbune tot de la companii de stat, nu de la cele private. Sindicaliştii au mai obţinut promisiuni că Ministerul Economiei va stopa acţiunile haotice de acordare a licenţelor de explorare a cărbunelui şi că va face demersurile necesare pentru ca energia electrică furnizată în sistem reglementat de către complexurile energetice să fie decontată la costul de producţie.

Cu alte cuvinte, minerii nu au obţinut nimic din ceea ce le-au promis liderii de sindicat. Despre numărul de persoane care vor fi concediate nu se spune un cuvinţel în protocol, astfel că putem presupune că rămâne numărul aprobat deja în consiliile de administraţie ale complexurilor energetice şi SNLO, adică 4.000 în următorii doi ani. „Iniţial a existat un protocol de 16 puncte, însă a rămas la 10. Am ştiut că va trebui să mai renunţăm la ceva şi am zis să avem de unde tăia. Cred că  negocierilor au decurs foarte bine şi am obţinut ce am vrut”, a declarat preşedintele FNME, Marin Condescu.

Vizualizări: 125

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: