BERLEŞTI: Primăria caută bani pentru igienizarea şcolilor

Autoritățile locale din Berlești se zbat în acest moment să facă rost de bani pentru igienizarea școlilor, pentru ca în toamnă să poată primii copiii în condiții bune. Pentru că bugetul localității a fost grav afectat de plata arieratelor, primarul Maria Dumitrașcu încearcă să strângă bani pentru reparații din taxele și impozitele locale. Mai mult decât atât, așteaptă o rectificare bugetară. Pentru igienizările la școlile din Berlești ar fi nevoie de aproximativ 15.000 de euro.

Autoritățile locale din comuna Berlești au și anul acesta în plan igienizarea unităților de învățământ de pe raza localității, numai că în acest moment primăria nu dispune de fonduri pentru aceste lucrări. Și cum primarul Maria Dumitrașcu vrea să primească la toamnă copiii la școală și la grădinițe în condiții bune, a început să caute soluții până când la Berlești vor ajunge bani în urma rectificării bugetare.

Angajații primăriei au fost trimiși să colecteze taxele și impozitele de la cetățenii comunei, pentru a face rost de banii necesari pentru igienizarea școlilor. Autoritățile locale din Berlești ar avea nevoie de aproximativ 15.000 de euro. „Este obligatoriu ca și anul acesta să facem igienizări la școlile din Berlești. Chiar dacă din punct de vedere financiar nu stăm atât de bine pe cât ar trebui, o să găsim resursele necesare pentru ca și copiii din Berlești să înceapă anul școlar așa cum se cuvine. O să colectăm taxe și impozite locale. Am deja în teritoriu pe cei de la financiar și sperăm ca la rectificare să primim sume pe care să le folosim pentru învățământul din Berlești. Am o școală coordonatoare și alte trei școli primare și cred că am nevoie de vreo 15.000 de euro ca să pot face față”, a explicat Maria Dumitraşcu.

Probleme financiare din cauza arieratelor

Autoritățile locale din Berlești susțin că au ajuns în această situație din cauză că primăria a trebuit să plătească arierate. Pentru că situația financiară nu este una tocmai bună, lucrările la școli nu se vor face cu o firmă, ci cu cei de la 416. „În momentul de față suntem doar la stadiul că trebuie să facem. Fonduri nu avem pentru că ne-au afectat foarte mult arieratele și, din sumele alocate de Consiliul Județean, a trebuit să achităm aceste arierate și am rămas descoperiți. Cred că o să fim puși în situația să facem aceste lucrări cu cei de la 416, pentru că nu o să avem bani să contractăm o firmă”, a mai spus primarul din Berleşti.

Se dorește mărirea unei școli

Autoritățile locale din Berlești se gândesc în acest moment și să înființeze două clase noi la Școala din satul Scrada, unde de trei ani a fost desființat învățământul gimnazial și aici mai sunt numai 4 clase primare. „Avem o propunere pentru cei de la Inspectoratul Școlar, pentru reînființarea a două clase la școala Scrada. Până acum 3 ani aici a funcționat o școală I-VIII. Pentru a mai elibera Școala de la Lihulești, am decis să înființăm  aceste clase la nivelul Școlii Scrada. Nu avem nicio certitudine că așa va fi. Sperăm să avem un rezultat în 2-3 săptămâni. Aici funcționează clasele I-IV”, a spus Maria Dumitraşcu.

Vizualizări: 203

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: