Best Recuperare Creanţe, bună de plată către CEO

Un proces intentat în 2009 de fostul director al SNLO, Daniel Burlan, îi aduce acum bani frumoşi în cont companiei conduse de Laurenţiu Ciurel. Firma Best Recuperare Creanţe a realizat ilegal peste un milion de euro pe spinarea SNLO, în urma unui contract dubios de cesionare de creanţe încheiat de predecesorul lui Burlan, Eugen Davidoiu. Instanţa obligă societatea să returneze banii.

Firma Best Recuperare Creanţe SRL a fost găsită bună de plată către fosta SNL Oltenia a unei sume destul de mari, asta deşi firma a intrat în faliment şi patronii săi au fost implicaţi, între timp, într-un alt dosar, de corupţie, judecat la Bucureşti în dosarul şpăgilor de la Termoelectrica.

BRC a fost firma pe care Burlan a denunţat-o în 2009, imediat cum a devenit director al SNLO. Firma respectivă încheiase la sfârşitul lui 2008 mai multe contracte de cesiune de creanţe cu fostul director general Eugen Davidoiu, în baza cărora recupera datoriile SNLO de la termocentralele care nu achitau cărbunele. Societatea de stat nu trecuse însă în contract ce sume i se virează în conturi şi, ca urmare, Best încasa milioane de lei pe care le oprea în conturile sale sub formă de comisioane. Daniel Burlan a depus atunci plângeri şi la DNA, dar şi la instanţele de judecată, un astfel de proces ajungând acum la final.

După trei amânări succesive, în mai 2011, Tribunalul Bucureşti a decis că SNLO are de recuperat de la Best multe milioane de lei. „Obligă pârâta SC BEST Recuperare Creanţe SRL la plata către reclamantă a sumei de 5.605.336 lei actualizată cu rata inflaţiei la data plăţii, precum şi la plata dobânzii legale aferente acestei sume de la data pronunţării hotărârii până la data plăţii integrale”, au decis atunci judecătorii, aceştia nefiind de acord şi cu rezilierea contractului de cesiune de creanţe, nimeni necomunicând vreodată câţi bani a pierdut SNLO din contractele de acest gen, la un moment dat ministrul Videanu spunând că face un inventar al acestor contracte, care ar fi fost încheiate şi cu alte unităţi de stat din ţară.

Sentinţa Tribunalului Bucureşti a fost contestată de Best, dar la Curtea de Apel Bucureşti, în toamna lui 2011, apelul acestei firme a fost anulat, nefiind timbrat. Aici a fost respins şi apelul SNLO, pe considerentul că nu era fondat. Aşa s-a ajuns cu procesul la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde magistraţii au decis săptămâna trecută că nu prea mai e nimic de judecat. „Respinge recursul declarat de reclamanta SC Complexul Energetic Oltenia SA prin sucursala Divizia Miniera Târgu Jiu împotriva deciziei civile nr. 532 din 24 noiembrie 2011 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti - Secţia a VI-a civila, ca nefondat”, se menţionează în decizia definitivă de la Înalta Curte.

Vizualizări: 242

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: