O sută de câini crescuţi în curtea unei instituţii publice

Curtea unei instituții de stat a fost transformată în padoc. Deși pare greu de imaginat, este adevărat și se întâmplă la Filiala Gorj a Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare. Dragostea pentru câini a fost dusă la extrem de salariații instituției, care au reușit să strângă aproximativ o sută de patrupede. Locatarii din zonă spun că nu mai pot rezista să trăiască în zgomot și miros, așa că s-au dus peste salariați. A fost sesizată și Direcția Sanitar Veterinară, care caută soluții pentru acești câini.

În câțiva ani, angajații Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare, filiala Gorj, au reușit să strângă aproape o sută de câini în padocul din curtea instituției. Totul a început atunci când conducerea ANIF a adus 15 patrupede să păzească utilajele din curte. Dragostea pentru animale i-a făcut pe salariați să strângă la instituție toți câinii fără stăpân, bolnavi sau accidentați.

Locatarii din zonă au ajuns la capătul răbdării din cauza zgomotului și mirosului de la câini, așa că și-au luat inima-n dinți și s-au dus peste angajați. „Nu mai putem suporta situația asta. Am ajuns la capătul răbdărilor. Este un zgomot infernal și un miros îngrozitor. În loc să-și angajeze paznici, țin turmă de câini aici.  Este focar de infecție și nimeni nu ia nicio măsură. Nu mai putem dormi noaptea de gălăgie. Dimineața și seara cel puțin, când vin cu gălețile de mâncare, este greu de imaginat. Cred că sunt ținuți în spate de mai-marii orașului care țin câini aici și vin să le dea mâncare, că altfel nu-mi explic de unde pot da mâncare la peste 80 de câini, câți or fi. Aici nu este padoc. Țarcul pentru câini e la ieșirea din oraș, nu lângă locuințe”, povestește un localnic.

Se teme că-și pierde serviciul din cauza câinilor

Angajata instituției care a îngrijit în mod special patrupedele susține că nu avea cunoștință despre faptul că animalele îi deranjau pe locatari. Cu părere de rău, aceasta se gândește că acum va rămâne fără câini sau își poate pierde chiar locul de muncă. „Nu sunt câinii noștri, noi doar i-am adăpostit aici. I-am luat de pe stradă, bolnavi , accidentați, chiar eu am avut grijă special de ei și am adus medic veterinar, sunt hrăniți, nu văd nimic rău în asta. Nu știam că-i deranjează pe vecini, pentru că până acum nu ne-au spus nimic. Dacă veneau, căutam soluții. Acum probabil vor ajunge la padocul primăriei sau pe stradă, iar eu risc să-mi pierd locul de muncă”.

Câinii, hrăniți cu resturi de la un restaurant de lux

Padocul a fost făcut cu acceptul conducerii instituției, care se gândește acum ce va face cu patrupedele pe care le-au crescut cu dragoste. „Noi am luat niște câini ca să păzească utilajele, utilajele au fost mutate și câinii au rămas și s-au tot strâns. Angajatele au adus câte un cățel bolnav, accidentat și a rămas acolo. Noi suntem deschiși pentru orice. Putem să-i ducem la un padoc, la Asociația Pro Animals nu vor să-i primească, putem să le dăm drumul, dar asta nu cred că este cea mai bună soluție. Noi avem un medic veterinar care vine și are grijă de ei, au tratamente făcute, sunt hrăniți bine. Le ducem și noi mâncare și luăm și de la restaurantul ANNA mâncarea care rămâne”, a declarat Nicolae Contoloru, director ANIF Gorj.

DSVSA caută soluții pentru câini

Reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare încearcă acum să caute soluții pentru acești câini, care nu mai pot rămâne aici. „Am venit la fața locului, am constatat cele sesizate, noi nu luăm măsuri pentru zgomotul făcut, ci pentru că sunt foarte mulți câini aici. Din câte am văzut, sunt îngrijiți și hrăniți. Am lăsat directorului o invitație să vină la noi la sediu ca să căutăm soluții pentru  zecile de câini de aici. O să luăm legătura și cu padocurile ca să-i ducem acolo”, a declarat Mircea Moldoveanu, purtător de cuvânt DSVSA Gorj.

Pro Animals nu îi poate lua

Situația este cu atât mai complicată cu cât nici în padocul primăriei și nici în cel al Asociației Pro Animals nu mai sunt locuri. „Noi am fost acolo, am avut ceva discuții cu cei de la instituție și am luat cinci câini. Mai mult nu am putut și nici nu putem, pentru că nu avem locuri și nici fonduri. Nu putem să-i ținem să moară de foame”, a declarat Carmela Șerbănoiu, președinte Asociația Pro Animals.

Vizualizări: 255

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: