Prigoria, „raiul” ţepelor trase statului cu angajări fictive

Dacă ar fi să ne luăm după subvenţiile pe care statul le-a alocat în anii trecuţi locurilor de muncă „nou create” pe raza comunei Prigoria, oricine ar putea crede că aici nu există şomeri, dar, în realitate, lucrurile stau cu totul altfel, ca şi în restul localităţilor din judeţ. Două familii din comuna respectivă au păcălit statul cu peste un milion şi jumătate de lei, creând locurile de muncă doar pe hârtie.

De departe soţii Angel şi Maria Costoiu sunt cei mai cunoscuţi ţepari din Prigoria, fie şi prin prisma faptului că cei doi au avut şi implicări în viaţa politică, el fiind viceprimar al comunei în perioada în care firmele familiei prosperau cu banii luaţi moca de la stat. Soţii Costoiu făceau angajările doar pe hârtie, cu o copie după buletin şi o semnătură falsă creând zeci de locuri de muncă pe care, în realitate, nimeni nu le-a ocupat niciodată. Imediat cum pe fir au intrat organele de anchetă, cei doi s-au făcut de nevăzut, dispărând de la domiciliu.

Cel mai probabil au plecat din ţară, fiind daţi în urmărire generală. Motive să nu stea pe acasă au suficiente, mai ales după ce, la sfârşitul anului trecut, Tribunalul Gorj i-a condamnat la 11 şi, respectiv, 12 ani de puşcărie, cu executare, pe numele lor fiind emise şi mandate de arestare în lipsă. El are o interdicţie de 5 ani de a mai fi administrator de firmă, iar ea are 6 ani interzis acelaşi lucru, acuzaţiile ce li s-au adus fiind înşelăciune în formă continuată şi calificată şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată. Alt motiv să nu stea pe acasă ar fi şi acela că ambii soţi trebuie să dea statului înapoi banii luaţi ilegal, iar sumele nu sunt unele care să fie uşor de returnat, mai ales că, probabil, au fost „tocate” de mult timp.

„Obligă în solidar inculpaţii, fiecare inculpat în solidar cu partea responsabilă civilmente, respectiv Costoiu Angel cu S.C. Gesycons Company S.R.L. şi Costoiu Maria Angela cu S.C. Razmora Star S.R.L., la plata sumei de 792.949 lei (170.373 lei către A.J.P.S. Gorj şi 622.576 lei către A.J.O.F.M. Gorj) cu titlu de despăgubiri civile, cu dobânda şi penalităţile aferente până la data plăţii efective către părţile civile”, se arată în decizia Tribunalului Gorj, decizie prin care fiecare inculpat trebuie să achite şi câte 8000 de lei cheltuieli judiciare statului. Sentinţa a fost atacată cu apel, iar procesul s-a mutat primăvara aceasta la Curtea de Apel Craiova, dar inculpaţii nici aici nu au venit, un nou termen în dosar fiind programat pentru mijlocul lunii viitoare.

Prejudiciu mai mare, pedepse mai mici

De ani de zile Justiţia încearcă să dea un verdict într-un alt dosar faimos ce are legătură cu ţepele date statului de afacerişti din Prigoria. Valeria Trancă şi fiul său Gheorghe au „creat” şi ei la fel de multe locuri de muncă pe hârtie ca şi soţii Costoiu şi cam tot în aceiaşi perioadă, obţinând de la stat bani pentru care alţi patroni muncesc din greu pentru a-i câştiga. Cei doi au trecut pentru o perioadă şi prin arestul IPJ Gorj, au fost trimişi în judecată şi acuzaţi de înşelăciune, dar sentinţa Tribunalului Gorj a fost invalidată la Curtea de Apel Craiova, care a dispus rejudecarea dosarului la Târgu Jiu, între timp inculpaţii redevenind persoane libere. Pentru că, spre deosebire de soţii Costoiu, nu au fugit de proces şi nu au îngreunat munca magistraţilor, au obţinut pedepse mai blânde, fiecare având de executat 6 ani, dacă sentinţa rămâne definitivă. Interdicţia pentru a ocupa funcţia de administrator este de 3 ani după executarea pedepsei, deci cam la jumătate dacă facem o comparaţie cu soţii Costoiu.

„Obligă în solidar inculpaţii Trancă Valeria, Trancă Gheorghe Daniel, partea responsabilă civilmente S.C. DAMILICOCS S.R.L. Prigoria, SC DANILIMAR SRL Prigoria, ambele societăţi prin lichidator judiciar S.C. SIOMAX SPRL Tg-Jiu la plata către partea civilă A.J.O.F.M. Gorj a sumei totale de 814.159 lei (calculată la data efectuării expertizei contabile) cu dobânda legală până la achitarea integrală a debitului, sumă ce defalcat se prezintă după cum urmează: subvenţii acordate – 214.035 lei; indemnizaţii şomaj – 181.362 lei; dobânzi calculate până la data efectuării expertizei contabile – 33.604 lei; CAS şomaj – 56.766 lei; CASS şomaj – 9975 lei; subvenţii acordate – 151.470 lei; indemnizaţii şomaj – 108.524 lei; dobânzi calculate până la data efectuării expertizei contabile – 18.487 lei; CAS şomaj – 33.968 lei; CASS şomaj – 5968 lei. Şi la capitolul cheltuieli judiciare aceştia au de dat mai puţin statului, respectiv 2600 de lei, procesul urmând să se reia, probabil primăvara aceasta, la Curtea de Apel Craiova, în ambele dosare mai fiind cale lungă până la o decizie judecătorească definitivă şi irevocabilă.

Galerie foto


Vizualizări: 268

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: