Bilă albă pentru Ponta

Sute de aşa-zişi revoluţionari au scandat şi ieri la uşa guvernului, nemulţumiţi de faptul că îşi pierd indemnizaţiile dacă nu demonstrează că au avut un rol determinant în revoluţia din 1989. Surprinzător, premierul Victor Ponta a avut în ultimii doi ani mai multe încercări de a le limita drepturile „revoluţionarilor”. Spun surprinzător, pentru că mulţi dintre cei care s-au aflat „la locul potrivit” în decembrie 1989 sunt colegi de partid cu Ponta, pentru că au ajuns din PCR în Frontul Salvării Naţionale, care s-a mai rebranduit de câteva ori până a devenit actualul PSD. Printre revoluţionarii de la Gorj, recunoscuţi oficial, se numără de exemplu deputatul PSD Scarlat Iriza, vicepreşedintele PSD Gorj Constantin Stângă ori fostul prefect Gheorghe Caralicea. Nu au fost răniţi, doar au fost la proteste, la fel ca milioane de români.

Guvernul Ponta a adoptat anul trecut o ordonanţă care îi scoate din sărite pe profitorii revoluţiei. Nu oricine are certificat de luptător va mai beneficia de indemnizaţie, de scutire de impozit sau ce alte drepturi mai au. Doar cei care vor putea să demonstreze că au fost „luptători cu rol determinant”. Normal ar fi să beneficieze de bani doar urmaşii celor decedaţi şi cei care au fost răniţi, iar rănile le-au produs sechele cu caracter permanent. Destul că 25 de ani au primit indemnizaţii tot felul de profitori.

Poate că toţi românii care au ieşit în stradă în decembrie 1989 au avut un rol determinant, pentru că, fără această solidaritate, regimul comunist ar mai fi rezistat o vreme. Au ieşit atunci oamenii în stradă pentru a obţine unii indemnizaţii pe viaţă? Nici pe departe. Au ieşit pentru libertate şi faptul că am obţinut-o ar trebui să fie de ajuns pentru luptători, indiferent de merite. La Gorj, de exemplu, nu a fost o luptă. Au fost oameni care au ieşit în stradă şi s-au solidarizat cu ţara, unii s-au instalat în scaunele din palatul administrativ şi au rămas până în ziua de astăzi. Putem să le recunoaştem curajul fără a da în penibil şi a-i declara eroi. Ponta a fost şi el în stradă, la Bucureşti, aşa cum mama lui a povestit în mai multe ocazii. Cum ar fi să-şi aplice pentru asta o scutire de impozit pe salariu? Nu ar fi normal nici pentru el, aşa cum nu este normal ca unii să fie plătiţi de 25 de ani pentru ceva la care au contribuit milioane de români. Era timpul să facă cineva ordine, iar faptul că Ponta a trimis Corpul de Control să verifice toate certificatele de revoluţionar este fără îndoială un lucru bun. Să sperăm că îl va duce la capăt.

Vizualizări: 146

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: