Bilanţul campaniei electorale, după 2 săptămâni

Din punct de vedere al asigurării măsurilor de ordine şi siguranţă publică, prima jumătate a campaniei electorale s-a derulat în judeţul Gorj, fără a fi înregistrate evenimente deosebite.


În primele două săptămâni ale campaniei electorale, la nivelul judeţului Gorj au fost sesizate 23 de situaţii reprezentând posibile încălcări ale legii electorale. În mediul rural au fost semnalate 7 evenimente, iar în mediul urban 16.

Echipele de cercetare constituite din poliţişti ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Gorj au efectuat verificări cu privire la sesizări şi au constatat că 7 cazuri, aspectele semnalate nu se confirmă.

Referitor la celelalte 16 incidente sesizate, 5 au fost fapte de natură contravenţională, pentru care poliţiştii au aplicat amenzi contravenţionale în valoare de 1.200 lei. În celelalte 11 cazuri, având în vedere faptul că au fost sesizate fapte de natură penală, poliţiştii au întocmit dosare penale şi efectuează cercetări pentru lămurirea tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirea răspunderii judiciare a suspecţilor. Pe parcursul cercetărilor, faţă de 2 dintre suspecţii cercetaţi, poliţiştii au dispus măsura reţinerii pe timp de 24 de ore pentru comiterea infracţiunii de şantaj.

Numărul de infracţiuni şi contravenţii înregistrat în prima jumătate a campaniei electorale este mult mai redus, comparativ cu alegerile locale din acest an, când în aceeaşi perioadă – primele două săptămâni de campanie, erau deja înregistrate 33 de sesizări.

În ceea ce priveşte frecvenţa faptelor contravenţionale şi penale, până acum, cele mai întâlnite situaţii au fost cele care privesc afişajul electoral – incluzând aici distrugerea, deteriorarea sau sustragerea materialelor de campanie. Este vorba de 12 din totalul situaţiilor semnalate, ceea ce reprezintă 75 %.


În ziua votului, peste 400 de poliţişti şi jandarmi ai unităţilor Ministerului Administraţiei şi Internelor din judeţul Gorj, vor asigura măsuri de ordine şi linişte publică, în vederea prevenirii oricăror fapte antisociale şi  vor fi în permanenţă pregătiţi să acţioneze, dacă situaţia operativă va impune acest lucru.


Biroul de presă al IPJ Gorj


Vizualizări: 113

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: