Bilanțul CE Oltenia în zece ani de activitate

Complexul Energetic Oltenia împlinește pe 1 iunie 2022 zece ani de activitate. Compania a luat ființă prin fuzionarea fostelor complexuri energetice Rovinari, Turceni si Craiova cu fosta Societate Nationala a Lignitului Oltenia. Zece ani mai târziu, compania se pregătește să renunțe la 3.500 MW instalați pentru a construi capacități cu circa 2.000 MW instalați, gaze și fotovoltaic. 

CE Oltenia asigura in prezent peste 11.000 de locuri de munca in mod direct si, indirect, alte peste 110.000, mai transmite compania. 

Cifre în cei zece ani


Compania a extras în acești ani de activitate peste 200 milioane tone de cărbune, a produs 126 TWh energie electrica si a asigurat 27 hTW servicii tehnologice de sistem.

De asemenea, au fost încheiate peste 2.000 contracte de vânzare energie electrică pe bursa OPCOM.

CEO transmite că societatea a atins o cotă de 30% din producția de energie livrata in Sistemul Electroenergetic National și a demonstrat, de fiecare dată, că energia produsa pe baza de carbune este cea mai sigura, iar lipsa carbunelui ar afecta puternic securitatea sistemului energetic. 

”Traversând o astfel de perioada, un grup energetic al Sucursalei Electrocentrale Rovinari a înregistrat un adevărat record in termoenergetică românească, cumulând aproximativ 5.500 de ore de funcționare fara intrerupere. Putem spune ca cei 1,34 TWh  produși au asigurat consumul de energie electrica a cca 1.900.000 de familii, timp de 7,5 luni”, transmite compania.


”De asemenea, pentru conformarea cu directivele europene, CE Oltenia a achizitionat, de la infiintare pana in prezent, un numar de aprox. 100 milioane certificate de CO2, tranzactiile fiind realizate in mod transparent, pe Bursa Romana de Marfuri si pe bursa primara EEX, cu un efort financiar total de aprox. 2 miliarde de euro”, mai spune compania.

 CE Oltenia a alocat sume importante pentru refacerea terenurilor afectate de exploatarile miniere, fiind  redate cca 390 ha in zonele Lupoaia, Rovinari, Rosia-Pesteana, Tismana, Jilt si Berbesti, iar alte 600 ha se afla in curs de redare.


Pe viitor, CEO își propune construirea a 8 parcuri fotovoltaice la Turceni, Rovinari si Isalnita cu o capacitate instalata totala de 735 MW, dezvoltarea de capacitati noi pe gaze naturale cu o capacitate instalata totala  de 1.325 MW (Turceni – 475 MW si Isalnita – 850 MW) și retehnologizarea microhidrocentralei de la Turceni cu o capacitate instalata de 10 MW.

Vizualizări: 1,006

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: