Biserică prin fonduri europene în locul ruinei din Albeni

Primăria Albeni intenţionează să transforme ruina bisericii cu hramul “Sfântul Ierarh Nicolae” într-un adevărat lăcaş de cult. În acest sens, autorităţile vor depune un proiect pentru accesarea fondurilor europene. Potrivit localnicilor, ruina aparţine „Bisericii lui Mihai Viteazul”, despre s-a păstrat chiar şi o legendă. Se spune că aici se oprea domnitorul cu suita şi gusta vinul din podgoriile Negoieştilor, ca dovadă pivniţele ce se găsesc vizavi de ruină.

Primăria Albeni va accesa fonduri europene pe o Măsură ce vizează investiţii asociate cu protejarea patrimoniului cultural. „Vom depune un proiect pentru consolidarea şi restaurarea Bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae”, o ruină monument istoric, ce are o semnificaţie deosebită pentru localitate. Vom merge pe proiecte de utilitate publică pentru care se pot accesa maxim 500.000 de euro. Ca şi sumă, această biserică se încadrează. Vreau să vă spun că proiectul este pregătit de acum un an, a apărut ghidul, iar în perioada următoare va fi lansată oficial Măsura. Nu cred că vom întâmpina probleme în obţinerea fondurilor”, a declarat Dumitru Cornea Victora, primarul comunei Albeni.

Construit în jurul anilor 1565-1567, lăcaşul de cult a fost cunoscut ca Biserica lui Mihai Viteazul pentru că acesta a donat unele obiecte necesare preoţilor. Cel care a construit biserica este Constantin Albeanu, care a folosit nişte ţigani clăcaşi şi a donat o mie de stânjeni de pământ bisericii pentru a se putea întreţine. Primul preot care a slujit în biserica de la Albeni s-a numit Motea, numele său fiind purtat şi astăzi de cătunul Moteşti al comunei gorjene.

Comoara îngropată

Închisă după al doilea cutremur din anul 1942, Biserica ruină Sf. Ierarh Nicolae încă mai păstrează elemente de unicitate care urmează a fi puse în valoare prin consolidarea şi restaurarea fostului lăcaş de cult. „Ruina este un monument istoric de valoare întrucât păstrează şi astăzi elemente de unicitate europeană, pe unul din pereţi există un semn creştinesc care nu se găseşte pe nici o altă biserică. Se vorbeşte şi despre o legendă a fostului lăcaş de cult. Se spune că aici ar fi fost îngropată o comoară a unor ciobani care ar fi fost omorâţi de un boier. S-ar putea să fi avut un blestem al ei, dar odată cu reabilitarea vom rupe acest blestem”, a mai precizat Dumitru Cornea Victora.

ziduri_biserica_albeni_4

Vizualizări: 301

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: