”Biserica spartă” de la Bălănești ar putea fi restaurată

Un monument istoric din comuna Bălănești are mari șanse să fie restaurat. Chiar dacă este o ruină, ”Biserica spartă”, căci despre ea este vorba, ar putea atrage ca un magnet turiștii în comună. Autoritățile locale din zonă au introdus clădirea în domeniul public al comunei.

Vorbim de un fost lăcaș de cult construit în 1841 chiar la intrare în comuna Bălănești. În jurul fostei biserici, care acum este în paragină, s-au țesut de-a lungul timpului o serie de povești, dar nimeni nu cunoaște adevărata istorie. Cert este faptul că biserica ar putea aduce turiști la Bălănești și de aceea autoritățile locale vor să o restaureze.

Un prim pas în acest sens a fost făcut. Mai mult decât atât, va fi amenajată și zona din jurul monumentului istoric. ”Am reușit să introducem în domeniul public ”Biserica spartă”, mai exact ruinele lăcașului de cult declarat monument istoric. Lucrăm la un proiect pe care să-l depunem la Ministerul Culturii pentru obținerea unor fonduri ca să restaurăm acest monument. Nu putem face mare lucru, dar măcar să-l conservăm ca să nu grăbim procesul de degradare. O să facem în zonă și o amenajare peisagistică, o împrejmuire. Acum lucrăm la cadastru”, a precizat Ovidiu Pungan, primarul din comuna Bălănești.

Monumentul este cu atât mai interesant cu cât chiar în altarul bisericii a răsărit un nuc. Deși pomul ține umbră ruinelor, nimeni nu taie pomul de frica Celui de Sus.

Vizualizări: 815

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: