Ample controale în trafic pentru prevenirea răspândirii pestei porcine

Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor va demara, în perioada 30 martie – 18 aprilie 2020, o serie de controale în trafic pentru prevenirea răspândirii pestei porcine africane pe teritoriul României, a anunţat, miercuri, ANSVSA.

În acest sens, la nivelul direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, vor fi constituite echipe mixte care, în colaborare cu reprezentanţii inspectoratelor de poliţie judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti, vor efectua controale oficiale pentru verificarea modului de respectare a cerinţelor legislaţiei Uniunii Europene aplicabile comerţului cu porcine vii. Acestea vor viza în special măsurile privind restricţionarea mişcărilor de porci, ca urmare a apariţiei şi evoluţiei unor focare de PPA.

“Controale oficiale vor avea un caracter nediscriminatoriu şi se vor desfăşura în trafic, în vederea verificării mijloacelor de transport a porcinelor vii. În timpul acţiunii de control, inspectorii DSVSA vor verifica următoarele aspecte: documentele însoţitoare (certificate sanitare veterinare de transport, documente cu informaţii despre lanţul alimentar, formularele de mişcare pentru suine vii, registrul transportatorului, avize interjudeţene), care trebuie să ateste originea loturilor de porci vii, rutele de deplasare prestabilite; autorizarea sau înregistrarea mijloacelor de transport, starea de igienă a acestora şi dacă a fost efectuată dezinfecţia lor”, se arată în comunicatul ANSVSA.

Tot în cadrul acestei acţiuni vor fi verificate în trafic mijloacele auto proprietate personală, în vederea verificării mişcării porcinelor vii, provenite din gospodăriile populaţiei, precum şi a cărnii proaspete de porc, a cărnii tocate, a cărnii preparate şi a produselor din carne de porc, destinate consumului propriu şi care au fost obţinute de la porcii vii proveniţi din exploataţiile non-profesionale.

Ultimele date centralizate de ANSVSA, la 3 martie 2020, arată că numărul focarelor de pestă porcină africană era de 528, iar boala evolua în 237 de localităţi din 25 de judeţe din România. Cinci focare de PPA sunt în exploataţii comerciale şi două focare în exploataţii de tip A. În 11 judeţe au fost diagnosticate doar cazuri la mistreţi.

Vizualizări: 1,437

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: