Biserici din Gorj strămutate la Craiova. Care este scopul?

Biserici din lemn din judeţul Gorj vor fi strămutate la Craiova de către Mitropolia Olteniei. Lăcaşele de cult vor reprezenta o donaţie către Primăria Craiova. Deşi primarii gorjeni au fost înştiinţaţi că bisericile - monument istoric vor fi preluate pentru a fi introduse în circuitul turistic, urmând să fie amplasate într-un muzeu în aer liber, una dintre acestea va fi amplasată chiar în curtea unui spital.

Mitropolia Olteniei va strămuta la Craiova lăcaşe de cult din lemn, clasate ca monumente istorice. Este vorba despre Biserica „Comăneşti”, care poartă hramul Înălţarea Domnului; Biserica Pocruia, care poartă hramul „Sf. Andrei” şi Biserica „Din Văi”. Iniţial, Mitropolia Olteniei a pus strămutarea bisericilor din lemn pe seama restaurării şi a introducerii în circuitul turistic, însă ulterior s-a stabilit că una dintre acestea va avea o locaţie diferită de a celorlalte. Este vorba despre Biserica „Din Văi” care va fi amplasată în curtea Spitalului Boli Infecţioase „Victor Babeş”.

Potrivit presei centrale, cele trei biserici din lemn vor fi amplasate în spaţii cu multă verdeaţă pentru a fi puse în evidenţă şi introduse în circuitul turistic după restaurare. Gurile rele spun că scopul strămutării bisericilor din lemn la Craiova este acela de a ajuta oraşul să devină capitală culturală europeană. Acest lucru nu ar fi exclus, mai ales că una dintre biserici va fi amplasată în curtea unui spital, instituţie sanitară şi nicidecum obiectiv turistic.

Primarii, duşi în eroare?

Primarii gorjeni şi-au dat acceptul strămutării bisericilor din lemn la gândul că acestea vor fi restaurate şi amplasate într-un muzeu în aer liber. „Am aprobat ca biserica din lemn de la Pocruia să fie strămutată la Craiova, la solicitarea preotului paroh. Ca atare, biserica a fost oferită Mitropoliei Oltenia pentru că primăria nu are bani ca să o restaureze. Nu ştim exact ce se va întâmpla cu ea şi unde va fi amplasată. Nouă ni s-a spus că va fi amplasată într-un muzeu amenajat în aer liber”, a declarat Marian Slivilescu, primarul de la Tismana. 

Vizualizări: 245

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: