Bisericile încep să fie împroprietărite

Prefectura Gorj a emis anul trecut 265 de titluri de proprietate pentru bisericile din judeţ. Parohiile au devenit astfel proprietare peste o suprafaţă de circa 3570 de hectare. Retrocedarea s-a făcut în baza legilor care reglementează acest lucru, instituţia menţionând că cele mai multe titluri de proprietate au fost emise în localităţile Bâlteni, Bălăneşti, Borăscu, Crasna, Dăneşti, Polovragi şi Tismana.

Prefectura precizează printr-un comunicat de presă că şi-a propus să clarifice cât mai repede regimul juridic al terenurilor ce aparţin lăcaşurilor de cult, întrucât bisericile vor putea apoi să se implice în realizarea unor proiecte cu finanţare europeană nerambursabilă. Conform comunicatului de presă, în Gorj se regăsesc peste 120 de lăcaşuri de cult, judeţul având cele mai multe biserici din lemn din ţară.

Precizările Prefecturii sunt făcute la circa o lună după ce protopopul de Târgu Jiu, Vasile Vlădoiu, a solicitat autorităţilor judeţene, inclusiv primarilor, să ajute biserica să obţină mai repede titlurile de proprietate pentru că, în lipsa acestor documente, multe dintre lăcaşurile de cult nu pot să acceseze fonduri europene. Protopopul menţiona atunci că la nivel de judeţ există peste 120 de lăcaşuri de cult din lemn, care au potenţial turistic, dar care nu pot realiza proiecte cu finanţare europeană din lipsa titlurilor de proprietate.

Vizualizări: 84

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: