Blocarea activităţii alianţei în Gorj primejduieşte sectorul energetic

Deputatul Severus Militaru a luat atitudine în plenul Parlamentului faţă de blocajul politic înregistrat la nivel de judeţ. Parlamentarul democrat-liberal a vorbit despre consecinţele blocajului respectiv, blocaj care creează instabilitate mai ales printre directorii care ar trebui să ia decizii vitale pentru sectorul minier şi energetic dacă ar şti că au sprijin politic pentru aşa ceva.Neînţelegerile majore din cadrul organizaţiilor locale ale partenerilor aflaţi la guvernare, făcute publice de către liderii acestora din Gorj, Arad, Braşov, Teleorman, Olt, Timiş, Dâmboviţa, Maramureş au vizat în principal împărţirea funcţiilor de conducere, atât pentru serviciile deconcentrate, cât şi pentru marile unităţi economice. Pe lângă funcţii, tot subiecte de dispută au devenit şi modalitatea de redistribuire de către Guvern a sumelor necheltuite de autorităţile locale în anul precedent, condiţionată de existenţa unor proiecte aflate în derulare, sau majoritatea în consiliile judeţene şi primării. Dacă unele din probleme şi-au găsit rezolvare, altele continuă să întreţină controverse în ceea ce priveşte opiniile politice din judeţe.  
 Deputatul PD L, Severus Militaru, a descris Parlamentului într-o declaraţie politică situaţia gravă de blocare a activităţii coaliţiei de guvernare la nivelul judeţului Gorj, dat fiind faptul că aici starea de criză a debutat la mijlocul lunii ianuarie, odată cu numirea conducerilor la cele trei mari unităţi energetice din judeţ şi încă nu dă semne de ameliorare. Militaru a semnalat cu această ocazie că disputele politice locale blochează bunul mers al economiei instituţiilor care formează mărul discordiei, iar starea de incertitudine influenţează şi activitatea acestora : şefii se aşteaptă să fie schimbaţi şi nu iau decizii importante sau pe termen lung, iar personalul din posturile de execuţie aşteaptă numirea noilor şefi. 

 Blocaj descris în Parlament

 Severus Militaru a readus la cunoştinţa membrilor Parlamentului faptul că liderii PSD Gorj menţin blocajul în negocierile cu organizaţia judeţeană a PDL, în ciuda faptului că a fost dovedită existenţa unui protocol cu privire la împărţirea posturilor de conducere la nivelul judeţului, semnat între ambele părţi încă din luna ianuarie. Şi, de asemenea, împotriva voinţei celor mai mulţi dintre membrii organizaţiei judeţene, care s-au pronunţat pentru reluarea discuţiilor şi a funcţionării parteneriatului de guvernare în Gorj. El a amintit declaraţia primarului oraşului Motru, conform căreia “în tabăra social-democraţilor numărul nemulţumiţilor creşte cu fiecare zi în care echipele de negociere nu se aşează la masa dialogului”. Social democraţi marcanţi, precum senatorul Toni Mihail Greblă, foştii subprefecţi Mariu Vlaicu şi Eugen Vâlceanu, Elvira Şarapatin şi Vasile Râbu, s-au pronunţat în repetate rânduri pentru reluarea negocierilor între cele două partide în interesul judeţului şi al sectorului energetic, sector care nu serveşte doar Gorjului, ci întregii ţări. 

 Obsesii politice

 Având în vedere importanţa strategică a celor trei mari entităţi energetice care funcţionează pe teritoriul judeţului, deputatul de Gorj a atras atenţia asupra situaţiei generate de încercările de preluare a controlului asupra sectoarelor energetic şi extractiv, care au devenit obsesive şi dominante în raport cu interesul economic general. În plus, funcţionalitatea alianţei la bază este pusă din ce în ce mai des sub semnul întrebării de către gorjeni - şi nu numai de ei – datorită lipsei dialogului şi a înţelegerilor între partenerii locali, ambele aspecte indispensabile ale democraţiei. 
 Situaţia creată în Gorj nu face nici un bine alianţei PDL-PSD, a precizat Militaru, amintind şi aspectele tragico-comice induse de conflictul dintre organizaţiile politice locale, pe care presa le relatează aproape zilnic, dar şi “încrengătura de interese miniere” care alimentează conflictul şi pun în pericol siguranţa energetică. “Cu toţii trebuie să realizăm că guvernarea nu asigură doar drepturi, ci mai ales obligaţii, faţă de soarta ţării şi a tuturor românilor”, s-a adresat deputatul de Gorj Parlamentului României pentru a interveni urgent în deblocarea negocierilor dintre partenerii de coaliţie la nivel local, oprind în acest fel discreditarea credibilităţii alianţei, care ameninţă - cel puţin în Gorj - îndeplinirea obiectivelor guvernării asumate prin Parteneriatul pentru România. Militaru e convins că bunele intenţii ale celor două formaţiuni politice, care au stat la baza constituirii alianţei de guvernare la finele anului trecut, vor prima în faţa intereselor particulare care nu doar că au blocat activitatea coaliţiei în Gorj, dar primejduiesc grav şi viitorul sectorului energetic.  


Vizualizări: 89

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: