Boian, UM Sadu: Aşteptăm 600 mii de euro pentru retehnologizare

Nenorocirile de la Uzina Mecanică Sadu ar putea lua sfârşit după ce Guvernul a aprobat un program de retehnologizare al unităţii. Este vorba despre aproximativ 600 de mii de euro.

Cum comentaţi incidentul de ieri, când o angajată a ajuns la spital cu arsuri de gradul trei în urma unei explozii?

Doamna Rebedea este bine în momentul de faţă, este o femeie puternică. Secţia la care lucrează dânsa este printre cele mai periculoase. Noi considerăm ca zone periculoase pentru care se acordă şi spor de pericol zona de preparare a substanţei pentru capse, a substanţei trasoare, încărcarea capselor şi după, zona de încărcare efectivă a cartuşului. Asta ar fi ordinea riscurilor în zona pirotehnică.

În astfel de situaţii este de vină şi tehnologia învechită pe care o folosiţi?

Din nefericire tehnologia pe care o folosim este aceeaşi de 40- 50 de ani, de când se fabrică acest produs. Măsurile de protecţia muncii s-au îmbunătăţit, dar se pare că nu sunt suficiente pentru a acoperi riscurile.

Aţi solicitat un program de retehnologizare, in ce stadiu se află?

Da, am solicitat un program de retehnologizare pentru care avem aprobarea ministrului Ariton, din păcate a avut loc aprobarea de buget la sfârşitul anului trecut şi sumele nu au fost alocate cu ocazia aprobării bugetului pentru acest an. Suntem prinşi la rectificare cu circa 5- 600 mii de euro pentru pornirea retehnologizării întregii fabricaţii de muniţie.

Ce înseamnă obţinerea acestor bani pentru uzină, pentru angajaţi?

Retehnologizarea va cuprinde mai multe aspecte: refacerea şi upgradarea liniilor tehnologice care vor conduce la creşterea productivităţii, cuprinde clădirile învechite şi infrastructura acestora şi îmbunătăţirea spaţiilor de neutralizare, asta înseamnă ca vom mai rezolva problemele de mediu.

Vizualizări: 135

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: