Cele cinci sindicate de la Jilţ vor fuziona. Vezi cine va fi şef!

Cele cinci formaţiuni sindicale de la Jilţ se vor uni până la începutul lunii august. Ieri, delegaţi ai celor cinci sindicate din Jilţ au fost prezenţi la o conferinţă de presă organizată de preşedintele Jilţ Sud, Vasile Geamănu, şi preşedintele Jilţ Nord, Adrian Marciuc, pentru a se discuta despre statut, dar şi despre avantajele sau dezavantajele unei singure organizaţii sindicale. Comasarea celor cinci formaţiuni este însă mai mult forţată având în vedere noua lege a reprezentativităţii care cere jumătate plus unu.

Sindicatul Jilţ Sud, sindicatul Jilţ Nord, sindicatul TESA Jilţ, EM Dragoteşti şi sindicatul de la Tehomir vor fi din august o amintire, delegaţi din partea tuturor formaţiunilor luând decizia de a se uni într-o singură organizaţie mai mare şi mai puternică. Decizia a venit în urma noii legi a Dialogului social, care spune că pentru a avea reprezentativitate la negocieri, un sindicat trebuie să aibă jumătate plus unu din numărul salariaţilor. Această condiţie nu este întrunită de nici un sindicat din minerit şi energie.

Toţi îl vor pe Marciuc

În acest sens, ieri toţi au votat pentru comasare. „Din 82 am avut în sală 78 de delegaţi care au votat pentru şi au reprezentat 1.160 de oameni. Mai sunt două sindicate, sindicatul Dragoteşti şi TESA Jilţ care nu au avut încă conferinţă, dar care în mod sigur vor lua aceeaşi decizie de comasare a sindicatelor din bazinul Jilţ. Noua organizaţie care va fi e calată pe structura actualei organizaţii. Având în vedere că e calată pe structura USMO-ului, îl văd în frunte pe actualul preşedinte al uniunii, domnul Marciuc”, a declarat Vasile Geamănu, preşedinte Jilţ Sud.

„Comasarea se va face doar pe hârtie“

Comasarea pare de departe trasă de păr în ciuda faptului că nu aduce schimbări importante în politica sindicală de la Jilţ, lucru confirmat chiar de Adrian Marciuc. „Comasarea se va face doar pe hârtie. În principiu nu se schimbă nimic doar faptul că preşedinţii îşi vor pierde personalitatea juridică, dar decât să rămâi cu 1.000 de oameni şi să nu poţi deschide gura la negocieri mai bine să fie o organizaţie puternică”, a declarat Adrian Marciuc, preşedintele Jilţ Nord. În plus mai sunt două organizaţii sindicale, Dragoteşti şi TESA Jilţ, care nu şi-au spus încă un cuvânt deşi par să fie de acord. „E adevărat că suntem un sindicat mic, cu 164 de membri şi sigur vom merge pentru comasare. Ce să facem, care mai e rolul nostru fără reprezentativitate”, a adăugat Mihaela Anghiuş, vicepreşedinte TESA Jilţ. Cele două formaţiuni sindicale mai au termen data de 30 iulie să ia o decizie după care se va trece la întocmirea statutului urmând ca la începutul lunii august să aibă loc o ultimă conferinţă de comasare a tuturor sindicatelor. Următor pas după comasare va fi radierea formaţiunilor de la Registrul Comerţului. „Nu ştiu dacă organizaţia pe care o vom înfiinţa ne va aduce alte câştiguri dar măcar le păstrăm pe cele de acum pentru că vreau să vă spun că de câteva luni mergem la negocieri la Turceni dar nu putem semna nimic că nu suntem reprezentativi”, a precizat Marciuc. 

STRUCTURĂ

În urma comasării, cele cinci formaţiuni sindicale se vor numi departamente iar actualii preşedinţi vor fi şefi de departamente. Noua organizaţie va fi formată dintr-un preşedinte, doi sau trei vicepreşedinţi, un secretar general plus şefii de departamente. Cei cinci şefi de departamente vor face parte din biroul executiv numai că funcţia va fi supusă la vot de actualul sistem de coordonare pentru că e posibil să fie mai mulţi candidaţi pentru această funcţie.

ALEGERI

Marciuc speră să rămână în fruntea noii organizaţii spunând că oamenii vor fi cei care vor decide. „Sperăm dacă mă vor oamenii şi mă vor alege, sperăm să rămân. Eu cred că am demonstrat că pot să conduc această zonă şi am condus-o foarte bine şi sper ca oamenii să ia o decizie înţeleaptă pentru viitorul acestui bazin Jilţ”, a declarat Adrian Marciuc, liderul Sindicatului Jilţ Nord.

Vizualizări: 202

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: