UATAA Motru a primit bani de la Guvern pentru plata restanţelor

Directorul Uzinei de Agent Termic şi Alimentare cu Apa (UATAA) Motru, Eugen Corcoaţă, a susţinut ieri o conferinţă de presă în care a anunţat ce va face cu ajutorul de stat de 19 miliarde primit de le Guvern. Interesant este faptul că nu mai puţin de 17 miliarde sunt deja scăzute reprezentând facturi pe lucrări efectuate şi neplătite. Restul de bani vor fi folosiţi pentru revizia uzinei înainte de sezonul rece. Corcoaţă a anunţat motrenii că preţul gigacaloriei nu va creşte în iarna aceasta, iar de la anul vrea să renunţe la păcură şi să treacă uzina pe gaze şi cărbune.

Actualul director al UATAA Motru are planuri mari pentru unitatea pe care o conduce. Acesta a primit recent un ajutor de la guvern de 19 miliarde, bani care vor merge aproape în întregime în plata facturilor restante către General Turbo, firma care a făcut lucrările la sistemul de cogenerare. „Lucrările au fost demarate în 2005 şi au o valoare de 150 de miliarde pe care le-am achitat, mai avem 17 miliarde pe care o să le achităm cu banii primiţi de la guvern. Suma acoperă în totalitate lucrările efectuate iar de restul banilor vom face revizia pentru perioada de iarnă”, a declarat Eugen Corcoaţă, director UATAA Motru.

Cogenerare

Sistemul de cogenerare a fost pus în funcţiune în 2008 şi presupune obţinerea simultană atât a energie termice cât şi a energie electrice cu costuri mult mai reduse. Sistemul este avantajos cu atât mai mult cu cât aduce bani uzinei atât din vânzarea de energie termică cât şi electrică în sistemul energetic naţional. La UATAA, cogenerarea se produce doar pe perioada sezonului rece. Pentru iarna aceasta, uzina de termoficare din Motru are aprobaţi 3.620 megawatti ce vor fi vânduţi în sistemul energetic naţional. Potrivit directorului, banii obţinuţi din vânzarea energiei electrice vor merge direct în bugetul de venituri ai unităţii. „UATAA are o putere de generare în sistemul energetic naţional de 4,5 megawatti pe oră. Banii din vânzarea energiei electrice vor intra în bugetul unităţii”, a precizat Corcoaţă.

Directorul unităţii de termoficare are şi o veste bună pentru locuitorii oraşului Motru. Acesta a anunţat că anul acesta nu va mai creşte preţul gigacaloriei ci se va menţine la aceeaşi valoare, respectiv 113 lei. „Avem preţul la 113 lei şi nu intenţionăm să-l majorăm acest preţ”, a precizat Corcoaţă.

DATORII

Cât despre datoriile unităţii, actualul director a menţionat faptul că sunt numeroase. Aşadar, potrivit directorului Eugen Corcoaţă, UATAA are în total datorii în valoare de 16 milioane de lei şi are de recuperat nu mai puţin de 24 de milioane lei. În ceea ce priveşte recuperarea acestor creanţe, Corcoaţă a declarat că va pune mare accent pe promovarea acţiunilor în instanţă.

Vizualizări: 160

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: