Bolnavii de cancer „puşi la zid”: Parcă vor să ne decimeze!

Bolnavii de cancer ar putea pierde din banii care veneau până acum de la oamenii care direcţionau 2% din impozitul pe venit. Legislaţia a fost modificată, aşa că formularele sunt luate în calcul doar dacă persoana care donează le depune personal la Fisc.

Asociaţia de Oncologie „Sfânta Ana” din Târgu Jiu este una dintre organizaţiile neguvernamentale care depind foarte mult de oamenii cu suflet mare. Odată cu aceste modificări, mulţi donatori ar vrea să renunţe, pentru că nu sunt dispuşi să facă acest efort. „Avem oameni care ne-au ajutat foarte mult în trecut. Au venit şi ne-au spus că nu vor avea timp să se complice cu acest formular, să meargă cu el la Fisc, ori să facă procură, pentru că nu înţeleg exact nici ce semnează. Eu consider că această modificare a fost făcută cu un singur scop: statul să rămână cu mai mulţi bani. Acei bani care veneau să ajute bolnavii de cancer din Gorj, de exemplu, vor rămâne la stat, pentru că nu vrea toată lumea să mai stea la cozi şi să fie pusă pe drumuri”, a spus Bogdana Păsculescu, preşedintele Asociaţiei.

Aşa că sumele colectate până acum vor scădea simţitor. „Guvernanţii au văzut că nu mai ajung banii pentru toate promisiunile făcute şi din acest motiv, cred eu, au vrut să ia de la aceşti oameni. Parcă vor să ne decimeze. Sunt foarte mulţi oameni bolnavi, copii, care nu au niciun sprijin. Nimeni din partea autorităţilor nu îi ajută, iar acum doar cei cu suflet mare vor mai veni alături de noi”, a mai spus preşedintele Asociaţiei de Oncologie.

„Un zid între cancer şi viaţă”

Simona este mama unui copil diagnosticat în urmă cu trei ani de o boală cruntă. A reuşit să răzbească până acum doar cu sprijinul acestor oameni. Din partea statului, niciun ajutor. „Nimeni nu ne ajută. Doar de aici de la Asociaţie ne-au venit bani. Avem nevoie de bani pentru tratament, pentru RMN. Poate sta un copil bolnav câteva luni să-şi facă un RMN? Nu poate, pentru că fiecare zi contează pentru el. Statul nu întinde deloc mâna. Parcă a pus o barieră, între bolnavii de cancer şi sănătatea, accesul la sănătate, un zid între cancer şi viaţă. Acum au modificat legea şi cu acei 2%. Cine credeţi că o să mai meargă să depună acel formular? Poate doar cei care ne ştiu poveştile şi vor să ne ajute. Alţii nu cred că vor mai depune acest efort”, ne-a mărturisit, dezamăgită, femeia.

Practica era până acum ca reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale să convingă oamenii să doneze 2% din impozitul pe salariu şi tot ei să depună formularul.

Vizualizări: 1,261

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: