Bolnavii psihic de la Turceni, la un pas de evacuare

Secţia de psihiatrie de la Turceni a fost ieri un important motiv de dispută între primarii chemaţi în şedinţă şi directorul economic al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj, Cosma Dumitrescu. Acesta le-a cerut primarilor să ia măsuri astfel încât toţi bolnavii de pe raza judeţului, internaţi la Turceni, să fie băgaţi la ajutor social pentru a primi în acest mod calitatea de asigurat medical. Primarul din Slivileşti, Sorin Bucurescu, a fost unul dintre primarii care a avut nemulţumiri legate de acest aspect. Între timp, secţia de psihiatrie de la Turceni înghite lunar circa două miliarde de lei pe medicamente, alimente şi facturi. Directorul de la Casa de Sănătate a pus în discuţie inclusiv desfiinţarea spitalului.

Problema finanţării secţiei de psihiatrie de la Turceni revine din nou în atenția autorităților judeţene. Prezent la întâlnirea de ieri cu primarii, Cosma Dumitrescu, directorul economic al CJAS Gorj a spus că în prezent la Turceni sunt 100 de paturi, ocupate aproape în întregime. Mai mult de jumătate dintre cei internaţi nu sunt asiguraţi ţi aproape 30 din ei sunt din Gorj. ”Din aproape fiecare localitate este câte un bolnav iar noi nu putem finanţa 30 de paturi neasigurate. Ne-am gândit că ar fi bine dacă primarii localităţilor din care provin ar lua măsuri ca aceşti bolnavi să intre pe ajutor social astfel încât să primească calitatea de asigurat. Aceşti oameni sunt internaţi şi consumă. Sper să se rezolve problema astfel încât să nu fim puşi în situaţia spitalului de la Sadu”, a declarat Cosma Dumitrescu.

Iordache îi roagă pe primari să-şi ia pacienţii din spital

Situaţia a devenit încordată în momentul în care primarul din Slivileşti, Sorin Bucurescu, a spus că pentru a fi incluşi la ajutorul social, bolnavul trebuie să îndeplinească şi condiţiile necesare. ”Dorim o adresă şi nişte documente ale bolnavului ca să ştim că unii sunt singuri, nu mai au pe nimeni şi trebuie să îndeplinească şi condiţiile necesare. E de datoria dumneavoastră să faceţi demersurile necesare ca să evitaţi închiderea ei”, a declarat primarul din Slivileşti, Sorin Bucurescu. Răspunsul primarului din Turceni, Ion Iordache, a venit prompt. ”Nu vorbim de un ajutor acordat localităţii Turceni sau secţiei, ci de un ajutor acordat oamenilor în primul rând. Dacă nu doriţi să colaboraţi, vom fi obligaţi să-i externăm şi să vină fiecare la el în localitate pentru că nu mai putem finanţa”, a adăugat primarul din Turceni, Ion Iordache.

Prefectul Andrei a dat termen

Nici prefectul Liviu Andrei nu a stat la discuţii cu primarii care s-au împotrivit şi le-a dat termen luna martie să rezolve problema. ”Dacă vrei să ajuţi un om o faci, nu mai stai pe gânduri. Oamenii aceştia sunt bolnavi şi sunt convins că se poate acorda ajutor social. Și eu întâmpin multe probleme atunci când mă rugaţi să fac demersuri la minister şi nu vă spun vouă. Vreau să găsim o soluţie astfel încât în martie când vom avea o altă întâlnire să fie rezolvată problema”, a declarat prefectul Liviu Andrei.

CHELTUIELI

Directoarea Spitalului Orăşenesc Turceni, Mihaela Ceană, spune că a încercat să ia o astfel de măsură însă doar patru primari au vrut să colaboreze. ”Vreau să vă spun că  nu numai că suportăm cheltuielile cu medicamentele sau căldura sau mâncarea ci şi stricăciunile pe care ei le fac. Sunt bolnavi care fac crize, care dărâmă tot din salon. În medie, în afara salariilor, pe lună mi se duc două miliarde cu această secţie”, a declarat directoarea spitalului Turceni.

Vizualizări: 129

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: